Ko nozīmē negaidītais Millera izmeklēšanas noslēgums? (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Visa pasaule divus gadus sekojusi līdzi ASV īpašā prokurora Roberta Millera izmeklēšanai par Krievijas iejaukšanos 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanās. Piektdien Millers beidzot iesniedza savu konfidenciālo ziņojumu ASV Tieslietu ministrijā, bet publiski pieejams tikai ASV ģenerālprokurora Viljama Bara atreferējums, ka Millers neesot apsūdzējis Trampu sazvērestībā ar Krieviju, bet ne apsūdz, ne arī attaisno Trampu likuma varas traucēšanā. Kamēr Donalds Tramps sociālajos tīklos priecājas par ziņojumu, mediji un eksperti norāda, ka secinājumi nebūt nav viennozīmīgi.

Bars savā atreferējumā uzsver, ka Millers savā galīgajā ziņojumā neesot ieteicis izvirzīt apsūdzības vēl citiem cilvēkiem, ja neskaita tos, par kuriem informācija jau tikusi publiskota. 

"Īpašā prokurora izmeklēšanā netika secināts, ka Trampa kampaņa vai kāds, kurš ar to saistīts, bija iesaistīts slepenā sazvērestībā vai saskaņoja rīcību ar Krieviju, kad tā mēģināja ietekmēt 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanas," raksta Bars.

Otra Millera ziņojuma daļa pievērsās aizdomām, ka Tramps varētu būt traucējis izmeklēšanu. "Īpašais prokurors tātad neizdarīja secinājumu - uz vienu pusi vai otru - par to, vai analizētās darbības uzskatāmas par [likuma varas] traucēšanu," raksta Bars.

"Tā vietā par katru no izmeklētajām darbībām ziņojumā aprakstīti pierādījumi no abām pusēm un atstāj neatrisinātus, pēc īpašā prokurora domām, "sarežģītus" likumdošanas jautājumus un faktus par to, vai prezidenta darbības un nodomus varētu uzskatīt par [likuma varas] traucēšanu. Īpašais prokurors norāda: "Lai arī šajā ziņojumā nav secināts, ka prezidents izdarīja noziegumu, tas arī viņu neattaisno.""

Tātad Millers nav nācis klajā ar apsūdzībām pret Trampu, bet atstājis ASV ģenerālprokurora Bara ziņā izlemt, vai izmeklēšanā savāktie pierādījumi ir pietiekami, lai izvirzītu apsūdzību. Taču Bars raksta, ka, konsultējoties ar ASV Tieslietu departamenta amatpersonām un ģenerālprokurora vietnieku Rodu Rozenšteinu, esot konstatējis, ka ar Millera sniegtajiem pierādījumiem nepietiekot, lai izvirzītu Trampam apsūdzību izmeklēšanas darba traucēšanā.

Tramps svētdien tviterī rakstīja, ka esot "pilnībā attaisnots". Runājot par Millera izmeklēšanu, tā tomēr nav taisnība, jo Millers savā ziņojumā īpaši norādījis, ka viņa ziņojums Trampu neattaisno - kā savā atreferējumā norādīja Bars. 

Amerikāņu politiskie komentētāji norāda uz vairākiem nozīmīgiem trūkumiem tajā, kā risināts Millera izmeklēšanas jautājums. "The New York Times" publicists Deivids Leonharts uzsver, ka Bars strādā prezidenta pakļautībā, tāpēc īsa atreferējuma publicēšana tik svarīgā jautājumā "liek viņam izskatīties kā policista un polittehnologa apvienojumam".

"Kamēr mums nebūs vairāk informācijas, vissaprātīgais secinājums ir tāds, ka Bars cenšas pasargāt Trampu, slēpjot galīgo ziņojumu," norāda Leonharts.

Tikmēr jurists Nīls Katjals, kurš savulaik strādāja ASV Tieslietu departamentā un palīdzēja izstrādāt ar īpašo prokuroru darbību saistītos likumus, komentārā "The New York Times" norāda, ka Bars savā atreferējumā izlaidis ļoti svarīgu informāciju, piemēram, pamatojumu Bara apgalvojumam, ka Tramps nemēģināja traucēt likuma varu.

"[ASV Kongresam] vispirms jāpieprasa Millera ziņojuma publicēšana, lai amerikāņi paši var iepazīties ar pierādījumiem. Pēc tam viņiem jāizsauc Bara un Millera kungus liecināt," uzskata Katjals.

Millera ziņojums patiešām varētu izrādīties labas ziņas Trampam, taču tikpat labi tajā varētu atklāties pierādījumi, kas tomēr nebija pietiekami spēcīgi, lai, balstoties uz tiem, izvirzītu apsūdzību, raksta Katjals.

Pārstāvju palātas Juridiskās komitejas priekšsēdētājs, demokrāts Džerods Nadlers solījis aicināt Baru sniegt liecību.

"Atcerieties, ka mēs lasām ģenerālprokurora atstāstu par [Millera] ziņojumu," "The Washington Post" mājaslapā publicētā slejā uzsver politologs Daniels Drezners. Viņš norāda uz faktu, ka Bars solījis publiskot tik daudz informācijas no Millera ziņojuma, cik atļauj likums.

Millera izmeklēšanā darbojās 19 juristi, kuriem palīdzēja apmēram 40 Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) aģenti, izlūkošanas analītiķi, tiesu grāmatveži un citi profesionāļi, atreferējumā norāda Bars. Īpašais prokurors izdeva vairāk nekā 2800 tiesas pavēstes un 500 kratīšanas orderus, kā arī veica 13 pieprasījumus ārvalstu valdībām. Tika izjautāti apmēram 500 liecinieki.

Millers kopumā izvirzījis apsūdzības 34 cilvēkiem - septiņiem ASV pilsoņiem, 26 Krievijas pilsoņiem un vienam nīderlandietim - un trīs Krievijas uzņēmumiem. Daļa no tām novedusi pie vainas atzīšanas un cietumsodiem, tai skaitā vairākiem ar Trampu cieši saistītiem cilvēkiem.

Galvenās ASV īpašā prokurora Roberta Millera izmeklēšanas ietvaros izvirzītās apsūdzības:

  • Bijušais Trampa priekšvēlēšanu kampaņas priekšsēdētājs Pols Manaforts. Notiesāts uz septiņarpus gadiem par krāpšanos ar nodokļiem un banku darījumiem, kā arī sazvērestību. Pret Manafortu izvirzītas arī vairākas apsūdzības štata līmenī.
  • Bijušais Trampa personīgais advokāts Maikls Koens. Atzina vainu melošanā ASV Kongresam par plānoto "Trampa torņa" projektu Maskavā. 
  • Bijušais Trampa kampaņas menedžeris Rodžers Stouns. Ilggadējais Trampa padomnieks apsūdzēts melošanā ASV Kongresam par saviem kontaktiem ar tīmekļa vietni "WikiLeaks" saistībā ar Krievijas hakeru nozagtajiem ASV demokrātu partijas e-pastiem.
  • Bijušais Trampa kampaņas ārpolitikas padomnieks Džordžs Papadopuloss. Viņam tika piespriests 14 dienu cietumsods par to, ka viņš melojis Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) aģentiem par kontaktiem ar Krieviju.
  • Bijušais Trampa kampaņas priekšsēdētāja Pola Manaforta vietnieks Riks Geitss. Atzina vainu sazvērestībā pret ASV un viltus liecību sniegšanā.
  • Bijušais Trampa nacionālās drošības padomnieks Maikls Flinns. Atzinās melošanā FIB par sarunām ar Krievijas vēstnieku ASV Sergeju Kisļaku. 
  • Manafortam pietuvinātais krievu/ukraiņu politiskais konsultants Konstantīns Kilimņiks. Apsūdzēts par mēģinājumu ietekmēt lieciniekus Manaforta uzdevumā.
  • "Putina pavārs", interneta "troļļu fermas" un militāro algotņu uzņēmuma "Vagner" vadītājs Jevgeņijs Prigožins. Apsūdzēts par iejaukšanos 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanās.
  • Vēl 12 "troļļu fermas" "Interneta pētījumu aģentūra" darbinieki.
  • Trīs Prigožina uzņēmumi.

Millera ziņojumā identificēti divi virzieni, kādos notika Krievijas iejaukšanās 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanās: pirmais saistīts ar Sanktpēterburgas interneta "troļļu fermu" "Interneta pētījumu aģentūra" dezinformācijas kampaņu, savukārt otrs ir Krievijas valdības mēģinājumi veikt vairākas hakeru operācijas, lai pirms vēlēšanām ievāktu un izplatītu informāciju.

Tas apstiprina ASV specdienestu iepriekš izteikto atzinumu, ka Krievija ir mēģinājusi iejaukties 2016.gada vēlēšanās.

"Īpašais prokurors secināja, ka Krievijas valdības darboņi veiksmīgi ielauzās datoros un ieguva savā rīcībā ar Klintones kampaņu un demokrātu partijas organizācijām saistītu personu e-pastus, ko publiski izplatīja ar dažādu starpnieku, tostarp "WikiLeaks", palīdzību," norāda Bars.

Ģenerālprokurors uzsver, ka Millers neesot atradis pierādījumus tam, ka Trampa kampaņa vai ar to saistītas personas bijušas iesaistītas sazvērestībā vai koordinējušas darbības ar Krievijas valdību par spīti tam, ka vairāki ar Krieviju saistīti indivīdi esot izteikuši Trampa kampaņai šādus piedāvājumus. 

Tomēr 2016.gada 27.jūlijā preses konferencē Floridā Tramps publiski vērsās pie Krievijas, mudinot "atrast" 30 000 Klintones pazudušo e-pastu.

Tramps vēlāk taisnojās, ka tas esot bijis joks.

Svētdien Tramps žurnālistiem sacīja, ka Bara ziņojums esot bijis "pilnīgi un galīgi attaisnojošs". 

"Tas ir nepatīkami, ka mūsu valstij bija jāiet tam cauri. Godīgi sakot, tas ir nepatīkami, ka jūsu prezidentam bija jāiet tam cauri," viņš sacīja, mudinot uzsākt izmeklēšanu pret demokrātiem, raksta "The Washington Post".

ASV Kongresa demokrātu līderi svētdien aicināja nekavējoties publiskot visu īpašā prokurora Roberta Millera izmeklēšanas ziņojumu. Tieslietu ministrs Bils Bārs šajā procesā "nav neitrāls novērotājs", un viņa sastādītais ziņojuma kopsavilkums nav objektīvs rezumējums par Millera secinājumiem, norādīja Nensija Pelosi un Čaks Šūmers.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu