Zviedrijas mediji: "Swedbank" vadītāja jau 2013. gadā zinājusi par aizdomīgiem darījumiem (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters / Scanpix

Zviedru bankas “Swedbank” vadītāja Birgite Bonesena jau 2013. gadā bija informēta, ka banka ir iesaistīta aizdomīgās transakcijās starp personām, kas atrodamas Magņitska lietā, vēsta Zviedrijas sabiedriskais medijs SVT. Tāpat medija rīcībā ir informācija, ka vēl 2018. gada rudenī bankas klientu vidū bija personas, kas saistītas ar Magņitska lietu.

Viss sākās 2007. gadā, kad caur Bila Braudera finanšu uzņēmumu Krievijas valstij tika pārskaitīti 230 miljoni dolāru. Brauders nolīga advokātu un nodokļu auditoru Sergeju Magņitski. Viņam izdevās nonākt krāpniekiem uz pēdām, tomēr Magņitskis Krievijā tika arestēts, kur cietumā 2009. gadā mira.

SVT atklājums, ka daļa no kriminālās naudas plūdusi caur “Swedbank” kontiem, radīja plašu skandālu, tomēr pagaidām plašāk banka par šo lietu nav runājusi. Uzsvērts vien, ka “Swedbank” stingri iestājas pret naudas atmazgāšanu. Arī nesen publicētajā bankas iekšējā pārskatā netiek runāts par Magņitska lietu.

Zviedrijas sabiedriskais medijs ir ieguvis informāciju, kas atrodama bankas iekšējos dokumentos. Tajos atklāts, ka jau 2013. gadā “Swedbank” veikusi iekšējo izmeklēšanu par klientiem, kas varētu būt saistīti ar Magņitska lietu.

Bijušais bankas darbinieks, kurš strādājis pie 2013. gada pārskata, norādīja,

ka “bankā uzmanība pievērsta dažādām transakcijām, kas aizdomīgi bieži notikušas uz ofšoru kontiem. Tomēr izdarīt secinājumus, lai turpinātu izmeklēšanu, neizdevās,” sacīja bijušais darbinieks.

Igaunijas laikrakstam “Postimees” vietējās “Swedbank” filiāles vadītājs Roberts Kitts norāda, ka par saistību ar Magņitska lietu izmeklēšana tik tiešām notikusi 2013. gadā, tomēr viņš no plašākiem komentāriem atturējās.

Vairāki informācijas avoti SVT apstiprinājuši, ka 2013. gada ziņojums nosūtīts arī Bonesenai, kas toreiz bija “Swedbank” Baltijas nodaļas vadītāja.

SVT lūdza banku komentēt šo informāciju, tomēr “Swedbank” pārstāvji atteikušies no komentāriem.

Tikmēr “Hermitage Capital” vadītājs Bils Brauders, kurš asi vēršas pret naudas atmazgāšanu sociālajā tīklā “Twitter” pauž neizpratni.

“Ja tā ir patiesība, tad šī informācija ir vēl viens trieciens “Swedbank” reputācijai. Informācija rada daudz jautājumu. Pērn Londonā pie manis ieradās Bonesena, kura vaicāja, vai Magņitska lietas izmeklēšanā ir iesaistīta arī viņas vadītā banka.

Ja reiz Bonesena zināja atbildi uz šo jautājumu, kāpēc viņa man to jautāja?”

Iepriekš vēstīts, ka pastāv aizdomas par naudas atmazgāšanu “Swedbank”. Banka tiek turēta aizdomās vairāku miljardu dolāru lielas “netīrās naudas” legalizēšanā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu