FIZMIX izaicina skolēnus – ZZ Čempionāta pusfinālistus – fizikā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijas informatīvajā telpā jau vairākus gadus tiek aktualizēts jautājums par jaunu eksakto jomu speciālistu trūkumu, mēģinot skolēnus ieinteresēt padziļinātai matemātikas, ķīmijas un fizikas apguvei. Šo problēmu jau otro gadu palīdz risināt arī skolēnu visvairāk gaidītā gada notikuma – ZZ Čempionāta (ZZČ) – Pusfināls, kurā vairāk nekā 900 klasēm no visas Latvijas jāizpilda dažāda veida uzdevumi. Pusfināla uzdevumus klases pilda digitāli, un vienu no uzdevumiem piedāvā Latvenergo fizikas mācību portāls – FIZMIX.

ZZ Čempionāta Pusfināla FIZMIX uzdevumā skolēni aicināti atkārtot vienu no četru tēmu eksperimentiem, kuru demonstrē FIZMIX. Klases komandai jāiesniedz līdz pusotrai minūtei garš video ar konkrēto eksperimentu. Lai saņemtu papildu 30 punktus, visiem klases skolēniem jāizpilda arī tests FIZMIX mājas lapā.

Izvēle ZZČ Pusfināla uzdevumā iekļaut eksperimentu kā galveno elementu nav nejauša – FIZMIX ik gadu veic pētījumu, lai sekotu līdzi tam, kā Latvijā mainās interese par fiziku un citām eksaktajām zinātnēm. Tieši mācību priekšmetu iepazīšana ar eksperimentu starpniecību jauniešus saista visvairāk.

2018. gadā veiktais FIZMIX pētījums rāda arī to, ka ir nepieciešams vairāk pievērst jauniešu uzmanību eksaktajām zinātnēm. Starp mīļākajiem priekšmetiem fiziku nosauc vien 4% aptaujāto jauniešu, savukārt 9. un 12. klasē fiziku starp mīļākajiem priekšmetiem ierindo jau 7% jauniešu. Taču kopumā tendence ir pozitīva – salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ir palielinājusies to jauniešu daļa, kas fiziku atzīst par vienu no mīļākajiem mācību priekšmetiem. Turklāt interesanti, ka lielākā daļa jauniešu jeb 75% norāda, ka fizika palīdz izprast pasauli, savukārt 69% piekrīt apgalvojumam, ka fizikas apgūšana noderēs dzīvē.

“Mūsu mērķis ir veicināt interesi par fiziku un citām eksaktajām zinātnēm, tādēļ mēģinām to darīt pēc iespējas interesantāk. Mums ir svarīgi parādīt, ka fizika nav sauss un neinteresants mācību priekšmets, tādēļ arī sadarbība ar ZZ Čempionātu ir viens no veidiem, kā jauniešiem parādīt, ka fizika ir ne tikai formulās, bet arī mums visapkārt ik dienu. Tā ir abpusēja sadarbība, un ZZ Čempionāts ar FIZMIX uzdevumiem iegūst daudzpusīgāku un izglītojošāku sacensību saturu,“ atzīst FIZMIX projekta vadītājs Raitis Streičs.

Arī pagājušajā gadā ZZ Čempionātā FIZMIX skolēniem piedāvāja uzdevumu. Atskata video ar klašu veikumu:

FIZMIX turpinās atraktīvi iepazīstināt jauniešus ar fiziku arī šā gada ZZ Čempionāta Finālā. Aizvadītajā gadā skolēni tika aicināti veidot laiviņas ar gumiju darbināmu motoru, kā arī komandās strādāt ar hidraulisko robota roku. FIZMIX sola, ka arī šogad uzdevumi būs tikpat aizraujoši.

ZZ Čempionāts ir lielākās sporta un prāta spēles skolēniem ne tikai Latvijā, bet visā Baltijā. Aizvadīto sezonu laikā tajā ir iesaistījušies vairāk nekā miljons skolēnu, skolotāju, vecāku, atbalstītāju un organizētāju. ZZČ Pusfināls norisinās no 27. marta līdz 21. aprīlim, bet Fināls šogad no 23. līdz 25. maijam norisināsies sporta kompleksā “333” Ropažu novada Sila Priedēs.

Plašāka informācija par ZZ Čempionātu.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu