Kazahstānā atsāksies Sīrijas miera sarunas

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Kazahstāna otrdien paziņoja, ka tā 25. un 26. aprīlī rīkos Krievijas, Irānas un Turcijas atbalstīto Sīrijas miera sarunu nākamo kārtu, pusēm aktivizējot centienus izbeigt astoņus gadus ilgušo Sīrijas pilsoņkaru.

Sarunās piedalīsies Sīrijas valdības un bruņotās opozīcijas grupējumu pārstāvji, kā arī trīs valstis, kas ir sarunu procesa garanti, pavēstīja Kazahstānas Ārlietu ministrija.

ANO un Jordānija sarunās piedalīsies kā novērotāji.

Sarunu tēmu vidū būs situācija Sīrijas Idlibas provincē, "uzticības stiprināšanas pasākumi", kā arī humānās palīdzības sadale.

Šīs Kazahstānas galvaspilsētā Astanā būs pirmās sarunas, kopš ANO Sīrijas miera jautājumu sūtņa amatu janvārī no Stafana de Misturas pārņēma Jeirs Pedersens.

De Mistura pauda vilšanos par pēdējo Astanas sarunu kārtu novembrī, norādot, ka "zaudēta iespēja" tuvoties politiskam atrisinājumam.

Pedersens sacīja, ka svētdien Damaskā notikušās sarunas par politisko noregulējumu ar Sīrijas ārlietu ministru Validu Muallemu bijušas "būtiskas".

Sīrijas miera sarunas tā dēvētajā Astanas formātā, kurās vadošo lomu uzņēmusies Sīrijas valdības atbalstītāja Krievija, sākās 2017.gada janvārī.

Sīrijas pilsoņkara astoņos gados dzīvību zaudējuši vairāk nekā 370 000 cilvēku, liecina aktīvistu aplēses.

Pilsoņkarš Sīrijā sadrumstalojās daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Ar atbalstu atšķirīgiem grupējumiem iesaistījušās arī vairākas ārvalstis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu