Putins ar Kimu tiksies ceturtdien Vladivostokā (8)

Papildināts
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ar Ziemeļkorejas vadoni Kimu Čenunu tiksies ceturtdien, 25.aprīlī, Krievijas pilsētā Vladivostokā, apstiprinājis Krievijas prezidenta Palīgs Jurijs Ušakovs.

"Šis kļūs par pirmo mūsu prezidenta kontaktu ar ziemeļkorejiešu līderi," Ušakova vārdus citē aģentūra "Interfax".

Viņš arī atklāja, ka Putina un Kima tikšanās laiks un vietā ātrāk publiski netika izziņota, jo tāda esot bijusi vienošanās ar Ziemeļkorejas pusi.

Ušakovs arī piebilda, ka tikšanās laikā uzsvars tiks likts uz "politisko un diplomātisko risinājumu kodolproblēmai Korejas pussalā".

"Krievijas nodoms ir palīdzēt apvienot pozitīvās tendences," piebilda Ušakovs.

Putins iepriekš ir vairākkārt apliecinājis gatavību tikties ar Kimu un aicinājis viņu apmeklēt Krieviju.

Pēdējais Krievijas un Ziemeļkorejas samits notika 2011.gadā, kad pašreizējā Ziemeļkorejas līdera tēvs Kims Čenirs devās uz Sibīriju, lai tiktos ar Dmitriju Medvedevu, kas tobrīd ieņēma Krievijas prezidenta amatu.

Kopš pagājušā gada marta Ziemeļkorejas līderis ir četras reizes ticies ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu, trīs reizes ar Dienvidkorejas prezidentu Munu Džēinu un divreiz ar ASV prezidentu Donaldu Trampu.

Vienreiz Kims ticies arī ar Vjetnamas prezidentu.

Pēdējais samits ar Trampu izrādījās neveiksmīgs, un politologi pieļauj, ka Kims tagad meklēt plašāku starptautisku atbalstu savai nostājai.

Tiekoties ar Trampu Hanojā, Kims februārī pieprasīja, lai nekavējoties tiek atvieglotas sankcijas, kas Ziemeļkorejai piemērotas saistībā ar tās kodolprogrammu un raķešu programmu. Taču sarunas izjuka, jo Phenjana nebija gatava izrādīt piekāpšanos no savas puses.

Pagājušajā nedēļā Phenjana pieprasīja, lai Savienotās Valstis atsauc no kodolsarunām valsts sekretāru Maiku Pompeo, jo viņš tīšām liekot tām šķēršļus.

Ziemeļkoreja arī paziņoja, ka tā izmēģinājusi jaunu taktisko ieroci.

Maskava ir atbalstījusi domu par sankciju atvieglošanu Ziemeļkorejai, bet Vašingtona pārmetusi Maskavai, ka tā mēģina palīdzēt Phenjanai izvairīties no dažiem soda pasākumiem. Krievija šīs apsūdzības ir noliegusi.

Politologi pieļauj, ka Phenjana, vēršoties pie Maskavas, cenšas arī līdzsvarot Ķīnas ietekmi.

Ķīna pēdējos gados ir kļuvusi par Ziemeļkorejas galveno sabiedroto un lielāko tirdzniecības partneri.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu