Pētījums: Vairāk nekā 80% skolēnu un vecāku vēlas, lai skolā attīstītu līderības prasmes

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Lielākā daļa skolēnu un vecāku kopumā gribētu, lai mācību procesā vairāk tiktu attīstītas līderības prasmes, atklāj skolēnu visvairāk gaidītā gada notikuma – ZZ Čempionāta (ZZČ) – un pētījumu centra SKDS veiktais pētījums par skolēnu līderības prasmēm.

Foto: Publicitātes foto

Pētījuma rezultāti liecina, ka tikai 9% vecāku uzskata, ka skolēniem mācību procesa laikā tiek attīstītas līderības prasmes, savukārt 49% skolēnu atzīst, ka skola palīdz attīstīt līderības prasmes. Tomēr 94% vecāku un 83% skolēnu kopumā vēlētos, lai skolā mācību procesā mācītu un attīstītu līderības prasmes.

Pētījumā arī noskaidrots, ka skolēni par līderiem visvairāk uzskata savus vecākus (mammu – 65%, tēti – 59%). Interesanti, ka tieši skolotājs ir nākamais cilvēks, kuru skolēni visbiežāk minējuši kā līderi, – to atzīst 44% aptaujāto skolēnu.

Foto: Publicitātes foto

“Pētījuma rezultāti liecina, ka skolēni sevi par līderiem vairāk apzinās ārpusskolas aktivitātēs, un tieši ZZ Čempionāts ir pieejamākā un lielākā skolēnu ārpusskolas aktivitāte, kurā ik gadu iesaistās tūkstošiem skolēnu no visas Latvijas. 55% vecāku un 85% skolēnu norāda, ka dalība ZZ Čempionātā kopumā ir attīstījusi skolēnu līderības prasmes, un par to man ir ļoti liels gandarījums. Šis ir apliecinājums tam, ka mēs – “Tele2” – ar šo ikgadējo sociālo iniciatīvu spējam veidot mūsu sabiedrību uzņēmīgāku, drosmīgāku un darboties spējīgāku,” pētījuma galvenos rezultātus komentē “Tele2” valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs.

Foto: Publicitātes foto

Pēc vecāku un skolēnu domām, skolā visvairāk tiek attīstīta sadarbība, bet vismazāk – emocionālā stabilitāte. Pārliecinoši lielākā daļa aptaujāto jeb 98% vecāku un 91% skolēnu kopumā vēlētos, lai skolā tiktu pilnveidotas emocionālās stabilitātes prasmes.

“Valsts attīstībai un ekonomikai ārkārtīgi svarīgi, lai lēmumu pieņēmējiem ir vēlme un prasme sadarboties. Lai nākotnē mūsu valsti vadītu spēcīgi līderi, ir svarīgi, ka jaunieši jau agrā vecumā redz labus paraugus Latvijā, no kuriem smelties iedvesmu šo prasmju personīgai attīstīšanai nākotnē. Tāpat svarīgi neaizmirst godīgumu un cilvēcīgumu kā pamatvērtības līderprasmju attīstībā,” pauž SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars.

“Vecākiem un skolotājiem ir jāuzņemas kopēja atbildība par to, kādas līderības prasmes bērns iemācās skolas vecumā. Sadarbība ir mūsdienu sabiedrības izaicinājums Latvijā, tādēļ uzskatu, ka ZZ Čempionātam ir potenciāls veicināt arī šo sadarbību starp vecākiem un skolotājiem, jo bieži vien abām pusēm ir atšķirīgs priekšstats par to, kas skolā notiek. Savukārt skolotājiem nemitīgi jādomā par to, ar kādām metodēm veiksmīgāk bērniem attīstīt nākotnes prasmes, ko pieprasa mūsdienu pasaule. Liela daļa no tām ir līderības prasmes,” norāda “Iespējamās misijas” direktors Kārlis Kravis.

Foto: Publicitātes foto

Ceturtdien, 25. aprīlī, notika ZZ Čempionāta un SKDS pētījuma prezentācija, kurā piedalījās “Tele2” valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs, SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars, “Iespējamās misijas” direktors Kārlis Kravis un SKDS direktors Arnis Kaktiņš.

Jau ziņots, ka šogad ZZ Čempionāta uzmanības centrā ir Latvijas jauno līderu attīstība, tāpēc šā gada martā ZZČ sadarbībā ar SKDS veica pētījumu par skolēnu līderības prasmēm un čempionāta lomu skolēnu līdera prasmju attīstībā. Pētījumā par skolēnu līderības prasmēm aptaujāti gandrīz 500 vecāki, kuru bērni mācās 5.–12. klasē, kā arī 835 skolēni, kuri mācās 7.–12. klasē.

Foto: Publicitātes foto

ZZ Čempionāts ir lielākās sporta un prāta spēles skolēniem ne tikai Latvijā, bet visā Baltijā, ko jau 13. gadu rīko un atbalsta “Tele2”. Aizvadīto sezonu laikā tajā ir iesaistījušies vairāk nekā miljons skolēnu, skolotāju, vecāku, atbalstītāju un organizētāju.

Vairāk informācijas par ZZ Čempionātu šeit.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu