Domnīcas vadītājs: Cilvēki zaudē ticību kapitālismam un brīvā tirgus sistēmai (30)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Aptaujas liecina, ka arvien vairāk cilvēku zaudē ticību kapitālismam un brīvā tirgus sistēmai. Cilvēkos rodas pārliecība, ka viņi ir vai vēl tikai būs pamesti kā globalizācijas un tehnoloģiju laikmeta nevajadzīgas atlūzas, ASV medijam CNN norādīja Milkena Institūta vadītājs Maikls Klaudens.

Ticības zudums kapitālismam rada cilvēkos vēlmi pēc “kā stingrāka”, kas arī ir radījis politisko polarizāciju un populisma popularitātes pieaugumu ASV, Eiropā, kā arī citur pasaulē.

Pagājušajā gadā veiktais pētījums liecina, ka tikai 45% jauniešu ASV pozitīvi vērtē kapitālismu. Vairāk nekā puse – 51% jauniešu atzinīgi vērtē sociālismu. Savukārt ASV pieaugušo vidū atbalsts kapitālismam nokrities līdz 56%, kas ir zemākais rādītājs kopš 2010. gada.

“Ja mēs vēlamies atjaunot cilvēku ticību kapitālismam un brīvajam tirgum, mums jāmēģina atrast piemēroti ceļi, lai šīs sistēmas labumus izjustu ne tikai cilvēki ASV, bet arī visā pasaulē. Politiķiem ir jāatrod dialogs ar sabiedrību, savukārt valdībām cieši jāsadarbojas ar biznesu,” norāda Klaudens.

Viņš norāda, ka pasauli gaida sarežģīti izaicinājumi. Sociālās un ekonomiskās nepilnības, to vidū ienākumu nevienlīdzība, sarūkošais vidusslānis, nevienmērīgais līdzekļu sadalījums, kā arī pastāvīgi darba zaudēšanas draudi automatizācijas dēļ cilvēkos rada bažas par šādas ekonomiskās sistēmas noderīgumu. Jaunieši arvien biežāk uzskata, ka viņi nākotnē dzīvos nabadzīgāk nekā viņu vecāki.

“Piemēram, ASV 90% amerikāņu, kas dzimuši 1940. gadā, sasniedzot 30 gadu vecumu, pelnīja vairāk nekā viņu vecāki 30 gadu vecumā. Vēlāk, no 1980. gadā dzimušajiem cilvēkiem tikai puse 30 gadu vecumā pelnīja vairāk nekā viņu vecāki šādā pašā vecumā. Tā nav tikai amerikāņu problēma – šāda tendence iezīmējas visā pasaulē, kur iespējas tikt pie labas izglītības un labi apmaksāta darba rūk,” sacīja Klaudens.

Lai to mainītu, jāmaina domāšana, jāvieno cilvēki no dažādām sociālajām grupām un jāmeklē dažādo problēmu risinājumi.

“Daudzi uzņēmumu vadītāji domā tikai par to, kā panākt savai firmai pēc iespējas labākus finanšu rādītājus. Labi finanšu rādītāji pozitīvi ietekmē tieši pašu uzņēmumu vadītāju, nevis darbinieku finanšu situāciju. Pasaulē steidzami jāmeklē risinājums, kā padarīt naudas sadali līdzvērtīgāku, kas radītu vienlīdzīgas iespējas visiem,” uzsver Klaudens.

Eksperts norāda, ka galvenais izaicinājums nav vienkārši radīt labākus apstākļus brīvā tirgus sistēmai. Vispirms ir jārada apstākļi, lai visā pasaulē cilvēkiem rastos un atgrieztos pārliecība par to, ka kapitālismā visiem ir vienādas iespējas.

Milkena Institūts ir neatkarīga, Kalifornijā esoša domnīca, kurā darbojas vairāki ekonomikas eksperti, kas veic dažādus pētījumus par globālām problēmām.

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu