FKTK pēc tikšanās ar "FinCEN" neredz šķēršļus "ABLV Bank" likvidācijas modeļa īstenošanā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) pēc tikšanās ar ASV Valsts kases departamenta Finanšu noziegumu apkarošanas institūcijas ("FinCEN" - "Financial Crimes Enforcement Network") neredz šķēršļus FKTK apstiprinātā "ABLV Bank" likvidācijas modeļa īstenošanā, aģentūru LETA informēja FKTK.

Pēc "FinCEN" ielūguma FKTK vadības un ekspertu delegācija pagājušajā nedēļā bija darba vizītē ASV un tikās ar "FinCEN" pārstāvjiem, lai pārrunātu aktuālo situāciju Latvijas finanšu sektorā un "ABLV Bank" kontrolētās pašlikvidācijas procesa virzību FKTK uzraudzībā, tostarp likvidatoru sagatavoto un FKTK padomes saskaņoto "ABLV Bank" klientu pārbaudes metodoloģiju.

"ABLV Bank" kontrolētās pašlikvidācijas gaitā FKTK sadarbojas ar tiešās sadarbības iestādi "FinCEN", lai nodrošinātu regulāru informācijas apmaiņu par aktuālajiem pasākumiem, kā arī vienotos par virzību atbilstoši klientu pārbaudes metodoloģijas izstrādes un piemērošanas fāzēm.

"Mums ir bijusi informācijas apmaiņa par metodoloģijas izstrādes norisi jeb pirmo posmu, kurā bija jānodrošina atbilstība visu normatīvo aktu prasībām noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā, kā arī nepieciešamās infrastruktūras izveidošana šādas kontroles sistēmas īstenošanai," skaidroja FKTK priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

Šajā tikšanās reizē detalizēti pārrunāts jau nākamais posms - kā tieši metodoloģija tiks piemērota kreditoru pārbaudes procesā. "Esam guvuši pārliecību, ka nav būtisku šķēršļu un tagad varam virzīties tālāk "ABLV Bank" pašlikvidācijas procesā atbilstoši FKTK padomes saskaņotajam modelim. No kolēģiem iebildes nav saņemtas, un mūsu sarunas bija ļoti konstruktīvas. Šāds pārrunu process bija nepieciešams, lai visām iesaistītajām institūcijām radītu pārliecību, ka Latvijas puse ir kvalitatīvi sagatavojusies "ABLV Bank" kreditoru līdzekļu pārbaudei un izmaksu fāzes sākšanai," sacīja Putniņš.

"FinCEN" oficiālajā informācijā norāda, ka FKTK pārstāvjiem un "FinCEN" bijusi savstarpēji produktīva sanāksme, kurā pārrunāta patlaban aktuālā situācija "ABLV Bank" kontrolētās pašlikvidācijas procesā, kuru pārrauga FKTK. "FinCEN" pārstāvji pozitīvi novērtējuši FKTK viedokļa sniegto izklāstu un demonstrētās prezentācijas.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Eiropas Centrālā banka no 2018.gada 12.jūlija ir anulējusi "ABLV Bank" izsniegto licenci.

Maksimālai klientu un kreditoru interešu aizstāvībai un, ņemot vērā Eiropas Centrālās bankas lēmumu par likvidācijas procesa sākšanu, "ABLV Bank" akcionāri ārkārtas sapulcē 2018.gada 26.februārī nolēma pašlikvidēties, savukārt FKTK padome 2018.gada 12.jūnijā atļāva "ABLV Bank" sākt pieteikto pašlikvidācijas procesu.

"ABLV Bank" problēmas radās pēc "FinCEN" pērn februāra vidū paziņotā, ka tā plāno noteikt sankcijas "ABLV Bank" par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. "FinCEN" publiskotajā ziņojumā arī teikts, ka "ABLV Bank" vadība līdz 2017.gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām. "ABLV Bank" apsūdzības ir noraidījusi, tās advokāti ASV aicināja "FinCEN" publicēto paziņojumu atsaukt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu