Igaunijas finanšu ministrs sola iestāties pret lielāku eirozonas integrāciju (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Igaunijas finanšu ministrs Martins Helme laikrakstam "Financial Times" paziņojis, ka iebildīs pret lielāku eirozonas integrāciju.

Igaunijas Konservatīvās tautas partijas (EKRE) priekšsēdētāja vietnieks Helme laikrakstam sacījis, ka viņa partija aizsargāšot valsts nacionālo suverenitāti pret jebkādiem Briseles centieniem pastiprināt monetāro savienību vai ieviest vienotu imigrācijas politiku.

"Es neredzu iemeslu vēl ciešākai savienībai un neatbalstu vispārēju dziļāku Eiropas Savienības (ES) integrāciju. Mums vispirms jāizdara tas, par ko esam vienojušies, nevis jāmeklē jauni veidi integrācijai un integrācijas padziļināšanai," viņš paziņoja.

Helme, kurš 2003.gadā aktīvi iesaistījās kampaņā pret Igaunijas iestāšanos Eiropas Savienībā, sacīja, ka viņa partija vairs neatbalsta Igaunijas izstāšanos no ES vai eirozonas, kamēr vien ES paliek "valstsnāciju savienība".

"Mēs neapstrīdam Igaunijas dalību ES vai eirozonā," teica Helme, kuru "Financial Times" intervēja pirms viņa pirmās eirozonas finanšu ministru sanāksmes Briselē ceturtdien.

Martins Helme un viņa tēvs Marts Helme, kurš ir EKRE priekšsēdētājs un Igaunijas iekšlietu ministrs, izpelnījās asu kritiku par to, ka pēc zvēresta došanas parlamentā aprīļa beigās parādīja "OK" žestu, kuru izmanto baltās rases pārākuma sludinātāji.

Finanšu ministrs noliedza, ka tā būtu balto pārākuma zīme un solīja to izmantot arī turpmāk kā pretošanās zīmi "kreisajiem radikāļiem, kas vēlas nolaupīt valodu".

Viņš arī neatkāpās no sava izteikuma, ka melnādainajiem imigrantiem jāparāda durvis, sakot, ka tie esot ir izrauti no konteksta.

"Es neesmu rasists. Cilvēki, kas atsakās piedalīties kolektīvā nacionālajā pašnāvībā, ko izraisa imigrācija, tiek dēvēti par rasistiem," viņš paskaidroja.

"Financial Times" norādīja, ka finanšu ministrs Helme vēlas samazināt akcīzes nodokli alkoholam un degvielai, bet valsts apņēmību veidot sabalansētu budžetu ir nodēvējis par absurdu.

Lai gan Helme vēlas izmantot valsts zemo parāda līmeni, lai palielinātu valdības aizņemšanās apmēru un nesegt deficītu laikos, kad valsts ekonomikai klājas labi, viņš uzstāja, ka Igaunija nepārkāptu ES noteikumus par parādu un deficītu.

"Mums ir liela rīcības brīvība, lai atvieglotu mūsu budžeta noteikumus un paliktu [ES] noteiktajās robežās," Helme teica sarunā ar "Financial Times".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu