ZZ Čempionāta ietvaros SEB banka vērš vecāku un skolēnu uzmanību uz finanšu pratību

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Pieci naudas noslēpumi

Mūsdienās aizvien biežāk tiek uzsvērta finanšu pratības nozīme jau no bērna gadiem. Skolas vecuma bērni spēj lieliski iemācīties paši pieņemt pārdomātus lēmumus par naudu un tēriņiem – nepieciešams tikai vecāku atbalsts un uzticēšanās. 

Par naudu ir jārunā

Izvairoties runāt par naudu, vecāki bērniem izdara lāča pakalpojumu. Bērniem šķitīs, ka nauda vai nu nav svarīga un apspriešanas vērta, vai arī šī tēma ģimenē ir tabu. Vēl sliktāk – viņiem var rasties iespaids, ka nauda aug kokos. Tomēr bērniem patstāvīgi lēmumi par naudu ir jāpieņem jau skolā un saņemot pirmo kabatas naudu, tāpēc sarunas par to nevajadzētu atlikt.
 

Foto: Publicitātes foto

Motivācijai ir nozīme

Bērnu izpratni par finanšu jautājumiem veicina dažādi motivējoši pasākumi. Piemēram, var noteikt atlīdzību par papildu palīdzību vecākiem un iniciatīvu veikt mājsaimniecības darbus, vienlaikus mudinot šo summu nolikt kādai vērtīgai lietai. Mācīšana mērķtiecīgi un pacietīgi krāt kaut kam ļoti kārotam, bet dārgam var dot nenovērtējamu artavu bērna attieksmes veidošanā pret naudu un ietaupījumiem. SEB bankas veiktā aptauja liecina, ka aptuveni puse jauniešu vecumā no 18 līdz 25 gadiem krāj naudu kādam mērķim. Turklāt liela daļa no viņiem sāka veidot uzkrājumus jau skolas laikā, kad saņēma pirmo kabatas naudu. Vecākiem, kuri paši krāj bērna nākotnei, piemēram, studijām, jāpaskaidro bērniem, kāpēc viņi to dara un kā bērni var sekot un rēķināt līdzi šiem iekrājumiem.

Taupīšanas māksla

Viena no svarīgākajām mācību stundām bērniem – iemācīt taupīt naudu. Bērnam augot un sākot saņemt kabatas naudu (parasti to sāk dot, kad bērns sāk skolas gaitas), ar viņu vajadzētu runāt par to, kāpēc ir svarīgi taupīt un neizdot visu naudu uzreiz, kā arī netērēt to sīkumiem un nevajadzīgām lietām. Runājot par nevajadzīgām lietām... Visi zinām, cik ātri bērni izaug ne tikai no savām drēbēm, bet arī rotaļlietām, – kājminamais automobilis vai leļļu virtuves iekārta jau drīz apklājas ar putekļiem, jo to vietā nāk jaunas un vecumam atbilstošākas aizraušanās.
 

Foto: Publicitātes foto

Vecāku piemērs ir izšķirošs

Visas pamācības var ātri aizmirsties, ja vecāki nerāda labu piemēru. Tāpēc bērni ir jāiesaista ģimenes finanšu jautājumu apspriešanā – vismaz tādā mērā, kādā viņi tos var saprast. Bērniem ir jāzina, ka katrs gājiens uz veikalu ne vienmēr nozīmē saldumus vai jaunu rotaļlietu. Tā ir arī konkrētas naudas summas izdošana. Labs piemērs būtu izstāstīt, cik stundu vecākiem ir jāstrādā, lai nopirktu veikalā tos produktus, kas atrodami ledusskapī.

Vecāki bērni un pusaudži jau var piedalīties diskusijās par ģimenes budžetu, kopīgi lemjot par lielākiem pirkumiem vai ceļojumiem. Viņiem vajadzētu paskaidrot, kā tiek sadalīta ģimenes nauda, informēt, cik jāmaksā par komunālajiem pakalpojumiem, cik aiziet pārtikai, degvielai, kā arī ļaut viņiem aprēķināt, kādu naudas summu tas viss kopā veido.

Bērna nauda kartē – ērtāk un drošāk

Norēķinu karte joprojām ir drošākais un ērtākais veids, kā apgādāt bērnu ar kabatas naudu un radināt viņu patstāvīgi lemt par tās izmantošanu.
 

Foto: Publicitātes foto

Bērniem – jauna pieredze un prasmes

  • Pašam sava karte ir pirmā patstāvīgā pieredze sadarbībā ar banku.
  • Tā ir iespēja iemācīties rīkoties ar tehnoloģijām, kas noderēs nākotnē.
  • Bērnam bankas karte būs pirmais solis arī naudas drošības pasaulē – viņam jāiemācās droši glabāt kartes informāciju, saprast, kur un kad to lietot ir noderīgi.
  • Cilvēki bieži iepērkas internetā, un gandrīz vai katrā tirdzniecības vietā ir maksājumu karšu lasītājs. Tāpēc maksāšana ar karti kļūst tikpat pašsaprotama un nepieciešama kā viedtālrunis. Jo ātrāk bērns gūs šādu pieredzi, jo patstāvīgāks un atbildīgāks viņš būs savos finanšu lēmumos.

Ieguvumi vecākiem

  • Vecāki var neraizēties, ka bērns kādā svarīgā dzīves brīdī paliks bez naudas, jo vienmēr dažu minūšu laikā varēs pārskaitīt viņam naudu neatkarīgi no tā, kur viņš atrodas.
  • Atkarībā no bērna finanšu iemaņām vecāki var izlemt – ieslēgt vai atslēgt kartes bezkontakta funkciju vai arī noteikt interneta maksājumu limitu. Ja izrādās, ka pusdienām dotā nauda regulāri tiek iztērēta citiem nolūkiem, tas ir iemesls nopietnai sarunai ar bērnu.
  • Papildināt bērna kartes kontu var, piemēram, reizi nedēļā ieskaitot tajā noteiktu summu, izmantojot regulāro maksājumu vai pārskaitījumu internetbankā.
  • Kartes izmantošana bērniem no 7 līdz 18 gadiem ir bez maksas.
Foto: Publicitātes foto


Drošība – pirmajā vietā

Bērnam nēsāt līdzi maksājumu karti noteikti ir drošāk nekā skaidru naudu. Pazaudēto karti var ātri bloķēt, un kabatas nauda būs drošībā. Tikai neaizmirstiet pārrunāt ar bērnu galvenos drošības nosacījumus:

  • nevienam, pat labākajiem draugiem, nedrīkst atklāt savu PIN kodu (to bankomātā iespējams bez maksas nomainīt pret tādu, ko vieglāk atcerēties);
  • nevajag izmantot bankomātu, ja tas izskatās acīmredzami bojāts vai tuvumā atrodas aizdomīgas personas.
Foto: Publicitātes foto
CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu