Lūk, kāds izskatījās Saules aptumsums pirms 119 gadiem (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Saules aptumsums 1900. gadā
Saules aptumsums 1900. gadā Foto: Wikimedia Commons

2019. gada 2. jūlijā virs dažām Dienvidamerikas un Klusā okeāna dienvidu daļām būs vērojams pirmais Saules aptumsums kopš 2017. gada. Mūsdienās šī dabas parādība ir uzņemta neskaitāmos attēlos un videomateriālos, tomēr pirms gadsimta aptumsuma iemūžināšana video prasīja rūpīgu plānošanu un ārkārtīgi dārgu un grūti pieejamu aprīkojumu. Tomēr 1900. gadā iluzionistam Nevilam Maskelīnem izdevās reto fenomenu iemūžināt kinofilmā, kas pirmo reizi vēsturē tagad pieejama plašākai auditorijai.

Kā vēsta izdevums “Smithsonian”, Saules aptumsums gadsimtiem ilgi cilvēkos ir iedvesis šaušalas. Lielākajā daļā vēstures vienīgais veids, kā piedzīvot šo fenomenu, bija atrasties īstajā laikā un vietā, kad norisinās aptumsums. Maskelīne ir pirmais cilvēks vēsturē, kuram izdevās aptumsumu nofilmēt un parādīt plašākai auditorijai.

Maskelīne bija Karaliskās astronomijas biedrības biedrs un Londinas vecākā maģijas teātra līdzdibinātājs. Viņš ļoti daudz laika pavadīja, darbojoties jomās, kur satiekas maģija, zinātne un tehnoloģijas. 1898. gadā viņš devās uz Indiju, lai ar teleskopisku kinokameru nofilmētu pilnu Saules aptumsumu. Viņam tas arī izdevās, bet atpakaļceļā viņam to nozaga.

Otro mēģinājumu, kas noritēja bez starpgadījumiem, viņš veica Amerikā 1900. gadā. Nedaudz vairāk kā vienu minūti garais kino fragments, visticamāk, publikai tika izrādīts viņa paša teātrī Londonā. Kopš tā laika filma  glabājās Karaliskās astronomijas biedrības arhīvā, bet nesen tika atklāta vēlreiz un publicēta BFI “YouTube” kanālā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu