"Valmiermuižas alus": Uzņēmējiem netiek dots pietiekami ilgs laiks sagatavoties regulējuma izmaiņām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Latvijā uzņēmējiem netiek dots pietiekami ilgs laiks sagatavoties regulējuma izmaiņām, atzina alus darītavas "Valmiermuižas alus" saimnieks Aigars Ruņģis.

"Ir bažas par valsts nodokļu politikas un normatīvu paredzamību. Diemžēl pieredze liecina, ka netiek dots samērīgs sagatavošanās laiks izmaiņām - parasti tas ir īsāks par gadu. Uzņēmums parasti budžetu plāno vismaz gadu uz priekšu, taču tik ilgs laiks mums nav atvēlēts," sacīja "Valmiermuižas alus" saimnieks.

Viņš piebilda, ka ik gadu, kad tiek strādāts pie nākamā gada valsts budžeta, ir bažas ir par iespējamām izmaiņām regulējumā un izmaiņām akcīzes nodokļa likmei. "Katru gadu ir nedrošības sajūta, vai un cik lielā mērā nodokļa likme tiks pacelta. Tāpat ir bažas par iespējamiem jauniem normatīvu regulējumiem," pauda Ruņģis.

Tostarp viņš atzīmēja, ka piemēram, bažas raisa šobrīd plānotie grozījumi Akcīzes nodokļa likumā, kas paredz no 2020.gada 1.jūnija piemērot akcīzes nodokli arī saldinātajiem bezalkoholiskajiem dzērieniem. "Raugāmies bažīgi uz to, ka dienaskārtībā ir pacēlies jautājums par saldināto dzērienu nodokli. Mūsu bezalkoholiskajos dzērienos, piemēram, cidoniju zelterī saldums ir daudzkārt mazāks nekā ierasti saldinātos dzērienos, taču nodokļa dēļ tāpat palielinātos produkta cena," sacīja Ruņģis.

Pēc viņa minētā, nav arī izprotams, kāpēc plānots ieviest nodokli saldinātajiem dzērieniem, nevis nodokli, kas attiektos uz visiem produktiem, kuru sastāvā ir cukurs, tādējādi sekmējot saldināto produktu patēriņa samazināšanu.

LETA jau ziņoja, ka 2018.gadā "Valmiermuižas alus" strādāja ar 5,373 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 16,6% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa pieauga par 31,8% un sasniedza 168 173 eiro.

Kompānija "Valmiermuižas alus" reģistrēta 2005.gada jūnijā, un tās pamatkapitāls ir 1,397 miljoni eiro. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir "Valmiermuižas ieguldījumu fonds", kurā 60% daļu pieder Ruņģim, 24% - Austrijas ieguldījumu fondam "Industrieliegenschaftenvervaltungs AG" (ILAG), bet 16% - Vācijas uzņēmumam "Thinkflink GmbH".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu