LANA: Alkohola tirdzniecībā pierobežas tirgus saglabāsies, samazinot akcīzes nodokļa likmi par 15%

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Pudele un glāze sniegā; ilustratīvs foto.
Pudele un glāze sniegā; ilustratīvs foto. Foto: Evija Trifanova/LETA

Lai gan mazākā mērā nekā patlaban, tomēr alkohola tirdzniecībā Latvijā saglabāsies pierobežas tirgus, pateicoties akcīzes nodokļa likmes stiprajam alkoholam samazināšanai par 15%, sacīja Latvijas Alkohola nozares asociācijas (LANA) valdes priekšsēdētāja un "Amber Distribution Latvia" vadītājs Pāvels Fiļipovs.

Viņš atgādināja, ka Latvijā, samazinot akcīzes nodokli stiprajam alkoholam 15% apmērā, grādīgā alkohola tirdzniecība pierobežā pilnībā neizsīks, kā tas būtu noticis, ja akcīzes nodokļa likme stiprajam alkoholam Latvijā netiktu samazināta. "Pozitīvi vērtējams, ka Latvijas valdība īsā laikā pieņēmusi kardinālus soļus, kas ļaus, lai gan mazākā mērā nekā patlaban, taču saglabāt pierobežas biznesu Latvijā, mazinot nodokļa atšķirības starp Latviju un kaimiņvalsti. Tas ir apsveicami," viņš sacīja. Pēc viņa teiktā, pozitīvi vērtējams arī tas, ka akcīzes nodokļa likmes Latvijā stiprajam alkoholam tādējādi būs zemākas nekā Lietuvā, kas pozitīvi varētu ietekmēt pierobežas tirdzniecību ar šo kaimiņvalsti.

Vienlaikus Fiļipovs piebilda, ka, ņemot vērā to, ka Igaunija samazināja akcīzes nodokli grādīgiem dzērieniem, alum un sidram lielākā mērā nekā Latvija - par 25%, starp Latviju un Igauniju būs maza grādīgo dzērienu cenu atšķirība - Latvijā puslitra pudele maksās vienu eiro lētāk nekā Igaunijā, ņemot vērā akcīzes nodokļa likmes, pievienotās vērtības nodokli un veikalu uzlikto uzcenojumu. "Šī iemesla dēļ LANA ieskatā pierobežas tirdzniecība turpinās samazināties, kas ir kopš pagājušā gada beigām vērojama tendence, bet ne tādā gadījumā, lai pilnībā iznīktu nākamgad, kā tas būtu noticis, ja akcīzes nodokļa likme stiprajam alkoholam Latvijā netiktu samazināta," viņš sprieda.

Fiļipovs lēsa, ka turpmāko divu gadu laikā pierobežas tirdzniecība samazināsies par 50%, jo starp Latviju un Igauniju joprojām būs salīdzinoši maza cenu atšķirība un, visticamāk, tikai iedzīvotāji Igaunijas pašā pierobežā brauks uz Latviju iegādāties alkoholu, kamēr iedzīvotāji no tālākiem Igaunijas apvidiem varētu speciāli nemērotu tik garu ceļu.

Vienlaikus viņš piebilda, ka, lai gan akcīzes nodokļa likme tiks potenciāli pazemināta tikai stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, alus turpinās būt viens no Igaunijas iedzīvotāju izvēlētajiem pirkumiem, ko iegādāties Latvijā. Ļoti svarīgi būs nākotnē saglabāt pietiekami lielu akcīzes nodokļa starpību stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem un alum, kas arī turpmāk motivēs Igaunijas pircējus doties iepirkties uz Latviju, teica Fiļipovs.

Jau ziņots, ka Saeima 20.jūnijā plāno lemt par akcīzes nodokļa samazināšanu stiprajam alkoholam, tādējādi to samazinot par 15%.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputātu vairākums šodien piekrita likumprojektu par grozījumiem likumā par akcīzes nodokli iekļaut rītdienas parlamenta sēdes darbakārtībā.

Komisija tāpat lūgs minētajam likumprojektam noteikt steidzamību, vienlaikus lūdzot likumprojektu divos lasījumos izskatīt vienā sēdē, proti, rīt.

Komisijas priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars (AP) uzsvēra, ka Igaunija ļoti strauji pieņēmusi grozījumus akcīzes likumā un tas ietekmē Latvijas pierobežas nodarbinātību un ieņēmumus valsts budžetā. "Normāli jau šādas darbības notiek, valstīm aizkulisēs sazinoties un nedarot straujas kustības. Bet, ņemot vērā, ka tas tomēr noticis strauji, mums par nožēlu jāpieņem šādi īstermiņa risinājumi," teica Bondars.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu