Krievu miljardiera finansētā projektā citplanētiešus kosmosā neatrod (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Radioteleskops
Radioteleskops Foto: Public Domain

Lai arī patiesība varētu būt tur ārā, tomēr saprātīgu būtņu gan, šķiet, nav. Vismaz pagaidām un relatīvi tuvu mums.

Ārpuszemes saprāta meklēšanas programmas (SETI) ietvaros veiktā 1327 Zemei tuvāko zvaigžņu izpētē zinātniekiem nav izdevies atrast ne mazākās inteliģentas ārpuszemes dzīvības pazīmes.

“Tur pavisam noteikti nekā nav. Nekāda attīstīta civilizācija nav raidījusi kosmosā signālus, lai sazinātos ar mums,” izdevumam “Live Science” komentēja pētījuma autors, astrofiziķis Denijs Praiss.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “The Astrophysical Journal”, gan minēts, ka iemesli, kāpēc citplanētiešu signālu meklējumi beigušies bez rezultātiem, var būt dažādi, piemēram, nepareiza frekvence vai tas, ka potenciālo citplanētiešu signāli pazuduši mūsu pašu radiosignālu jūklī.

Veiktie ārpuszemes dzīvības meklējumi ir daļa no lielāka, desmit gadu ilga un 100 miljonu dolāru vērta projekta, ko finansē krievu miljardieris Jurijs Milners. Projekta mērķis ir kosmosā atrast pazīmes, ka pastāv ārpuszemes dzīvība, kura izmanto tehnoloģijas.

2015. gadā uzsāktās iniciatīvas pamatā ir divi pasaulē spēcīgākie teleskopi: 100 metru diametrā liels teleskops Rietumvirdžīnijā un 64 metru diametrā liels teleskops Jaunajā Dienvidvelsā, Austrālijā.

Jaunākajā piegājienā zinātnieki izanalizēja vienu petabaitu (viens miljons gigabaitu) datu, kas bija iegūti ar minētajiem teleskopiem. Aptverts tika vairāk nekā tūkstoš zvaigžņu līdz pat 160 gaismas gadu lielā attālumā no Zemes. Pētījuma laikā zinātnieki saskārās ar vairākiem interesantiem signāliem, tomēr tie visi beigās izrādījās nākam no cilvēku radītiem avotiem, piemēram, satelītiem.

Viss gigantiskais informācijas apjoms drīz būs pieejams arī publiski.

“Ja kāds domā, ka pētnieki kaut ko ir palaiduši garām, drīz varēs pārbaudīt visu pats,” stāstīja astrofiziķis Džeisons Raits.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu