Ukrainas delegācija aptur savu dalību EPPA (37)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

Protestējot pret Krievijas balsstiesību atjaunošanu,  Ukrainas delegācija otrdien pametusi Eiropas Padomes Parlamentāro asambleju (EPPA).

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paudis "vilšanos" par EPPA lēmumu, kamēr Ukrainas delegācijas vadītājs paziņojis, ka tā aptur savu darbību.

Kā ziņots, EPPA agrā otrdienas rītā vienojās atjaunot Krievijas balsstiesības, kuras tika apturētas, reaģējot uz Ukrainai piederošās Krimas pussalas aneksiju 2014.gadā.

Neskatoties uz Ukrainas spēcīgo pretestību, 118 EPPA locekļi nobalsoja par balsstiesību atjaunošanu Krievijas delegācijai, pret balsoja 62, bet desmit no balsošanas atturējās. Pret Krievijas balsstiesību atjaunošanu līdz ar Ukrainu iebilda Baltijas valstis un Lielbritānija.

Balsstiesības Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā Krievijas delegācijai tika atņemtas 2014. gada aprīlī, reaģējot uz Maskavas agresiju pret Ukrainu, savukārt Krievija apturēja dalību asamblejā, bet 2017.gadā - arī savas iemaksas Eiropas Padomes budžetā, kuras veido aptuveni 7% no budžeta kopējās summas.

"Esmu vīlies EPPA lēmumā bez ierobežojumiem apstiprināt Krievijas delegācijas tiesības," paziņojis Zelenskis.

Viņš piebildis, ka šo jautājumu pagājušā nedēļā apspriedis ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu un Vācijas kancleri Angelu Merkeli.

"Es centos pārliecināt Makrona kungu un Merkeles kundzi, ka Krievijas delegācijas atgriešanās EPPA iespējama tikai pēc tam, kad Krievija izpildīs asamblejas galvenās prasības," savā "Facebook" kontā norādījis Zelenskis. "Žēl, ka mūsu Eiropas partneri, mūs neuzklausa."

Tikmēr Ukrainas EPPA delegācijas vadītājs Volodimirs Arjevs paziņojis, ka tā izlēmusi apturēt savu darbību, izņemot jautājumus, kas saistīti ar Krievijas delegācijas tiesību ierobežošanu.

Arjevs piebildis, ka delegācija lūgusi Ukrainas parlamentu steigušus izskatīt jautājumu par valsts dalību EPPA.

Viņš informējis, ka delegācija lūgusi arī Zelenski izvērtēt Ukrainas turpmāko dalību Eiropas Padomē.

Eiropas Padome nav Eiropas Savienības (ES) organizācija.

Komentāri (37)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu