Kompānijai Facebook draud $5 miljardu naudas sods (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: facebook.com

ASV Federālā tirdzniecības komisija saskaņojusi vienošanos ar Facebook, kas paredz, ka sociālo mediju gigants izmaksā 5 miljardu ASV dolāru lielu naudas sodu par lietotāju datu noplūdi. Runa ir par gadījumu, kad Lielbritānijas datu analīzes un konsultāciju firmai "Cambridge Analytica" izdevās iegūt vairāku desmitu miljonu "Facebook" lietotāju datus, ziņo The Wall Street Journal, The New York Times un Reuters.

Vienošanos par šādu sodu atbalstījuši trīs no pieciem ASV Federālās tirdzniecības komisijas locekļiem, taču viņu lēmums vēl jāapstiprina ASV Tieslietu ministrijai. Ja lēmums būs pozitīvs, tas kļūs par visu laiku lielāko naudas sodu, kādu regulators piemērojis kādam tehnoloģiju uzņēmumam. Līdz šim lielākais naudas sods, ko ASV Federālā tirdzniecības komisija likusi samaksāt kādam tehnoloģiju gigantam, bija $22 miljonu sods Google 2012. gadā. Eiropas Savienība šajā ziņā ir bijusi vēl skarbāka, piemērojot Google kopumā €8,25 miljardu sodu.

Iepriekš tika ziņots, ka naudas soda apmērs "Cambridge Analytica" lietā varētu būt no 3 līdz 5 miljardiem ASV dolāru, turklāt paredzēts arī izstrādāt jaunu kārtību, kas noteiks, ko „Facebook” drīkst un ko nedrīkst darīt ar savu lietotāju datiem, un kā varasiestādes šo viņu rīcību var kontrolēt.

Par izlīguma vienošanos ar "Facebook" un 5 miljardu soda naudu nobalsoja trīs republikāņu komisāri, bet pret bija divi demokrāti. Tiek ziņots, ka demokrātu partijas pārstāvji šo sodu uzskata par pārāk mazu, turklāt šāda naudas summa praktiski neietekmēs "Facebook" finansiālo stāvokli, jo, piemēram, pagājušajā gadā tas nopelnīja 56 miljardus ASV dolāru.

Pagājušā gada aprīlī kļuva zināms, ka informācija par 87 miljoniem Facbook lietotāju nonākusi Lielbritānijas datu analīzes un konsultāciju firmas "Cambridge Analytica" rīcībā. Tas notika laikā, kad ASV turpinājās izmeklēšana par Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās, tai skaitā izmantojot Facebook.

Lielbritānija 2018.gada jūlijā kompānijai Facebook piemēroja pusmiljona sterliņu mārciņu lielu naudas sodu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu