Reliģisko savienību pārstāvji tikušies ar VID (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Zbigņevs Stankevičs
Zbigņevs Stankevičs Foto: publicitātes

Otrdien notikušajā Reliģijas lietu konsultatīvās padomes sēdē reliģisko savienību pārstāvji, Valsts ieņēmuma dienesta (VID) pārstāvji, Tieslietu un Finanšu ministrijas pārstāvji vienojās par kopīgu VID metodisko norādījumu izstrādi grāmatvedības kārtošanai, pastāstīja Tieslietu ministrijas (TM) Komunikācijas un tehniskā nodrošinājuma nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste Lana Mauliņa.

VID pārstāvji sēdes dalībniekiem izskaidroja jautājumus par grāmatvedības kārtošanas prasībām un to ievērošanu reliģiskajās organizācijās, kā arī iestādēs, pastāstīja Mauliņa. Padomes pārstāvji nolēma kopīgi izstrādāt VID metodiskos norādījumus par grāmatvedības kārtošanu, un jau septembrī visas iesaistītās puses, proti, VID, Finanšu ministrijas (FM) un reliģisko savienību pārstāvji, ar TM atbalstu sāks šo metodisko materiālu izstrādi.

FM informēja par iecerēm izstrādāt jaunu regulējumu grāmatvedības jomā un apliecināja gatavību konsultēties šajā procesā ar reliģiskajām organizācijām. Šāda veida konsultācijas atbalstīja gan valsts pārvaldes pārstāvji, gan reliģisko savienību pārstāvji.

Visi sēdes dalībnieki piekrituši turpmāk uzturēt ciešu komunikāciju un sadarbību dažādu jautājumu apspriešanā, kas skar reliģisko organizāciju darbību.

Mauliņa sacīja, ka sēdē reliģisko savienību pārstāvjiem tika izskaidrotas regulējuma piemērošanas prasības attiecībā uz patieso labuma guvēju noskaidrošanas principiem, kā arī prasībās attiecībā uz pienākumu sniegt informāciju Uzņēmumu reģistram par patiesajiem labuma guvējiem.

Tāpat reliģisko savienību pārstāvji varēja iepazīties ar informatīvu materiālu par patiesā labuma guvēja jēdzienu gan valsts iestāžu kontekstā, gan banku sektora kontekstā.

Sēdē piedalījās Romas Katoļu baznīcas, Latvijas Dievturu sadraudzes, evaņģēlisko kristiešu baznīcas "Jaunā Paaudze", Latvijas Pareizticīgās baznīcas, Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas, Starptautiskās Dieva draudzes Latvijas Vasarsvētku draudžu apvienības, Vācu evaņģēliski luteriskās baznīcas Latvijā, Septītās Dienas Adventistu Latvijas draudžu savienības, Rīgas ebreju reliģiskās kopienas, Latvijas Baptistu draudžu savienības, Rīgas ebreju reliģiskās draudzes pārstāvji, kā arī VID, Uzņēmumu reģistra, Finanšu nozaru asociācijas, FM un TM pārstāvji un zvērināti advokāti.

TVNET jau vēstīja, ka Rīgas Metropolijas kūrijā pēc arhibīskapa metropolīta Zbigņeva Stankeviča uzaicinājuma 24.jūlijā tikās reliģisko konfesiju pārstāvji, lai apspriestu reliģisko organizāciju līdzšinējo pieredzi grāmatvedības jautājumu kārtošanā.

24.jūlija tikšanās mērķis bija apspriest reliģisko organizāciju līdzšinējo pieredzi grāmatvedības jautājumu kārtošanā, kā arī kopīgi uzsākt darbu pie ierosinājumu izstrādes grozījumiem likumdošanā. Ieteikumi būtu viens no soļiem dialogā ar valsti - skaidrāk definējot valsts un baznīcas attiecības, skaidroja baznīcā.

Jau ziņots, ka 5.jūnijā VID veica kratīšanu vairākos katoļu baznīcas dievnamos, kas saistīta ar aizdomām par likumam neatbilstošu ziedojumu izmantošanu. VID kratīšanās trīs Latvijas Romas Katoļu baznīcu draudzēs tika izņēmis vairākus desmitus tūkstošus eiro ziedojumus.

"Šie notikumi liek izdarīt secinājumu, ka ir nepieciešams skaidrot sabiedrībai, bet vairāk tiesību sargājošajām iestādēm, par draudzes un baznīcas rīcību ar ziedojumiem un to grāmatvedisko uzskaiti, kā arī katoļu baznīcas specifisko iekšējo regulējumu atbilstoši kanoniskajām tiesībām," kratīšanas komentēja Stankevičs.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu