Kā atteikties no piedāvāta alkohola? (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Lielākā daļa cilvēku noteikti zina, ka alkohols ir kaitīgs un var izraisīt dažādas veselības problēmas. Bet ko tieši cilvēki zina par alkoholu? Un kādi ir labākie veidi, kā no tā atteikties? To devās noskaidrot kampaņas “Spēks pateikt NĒ!” komanda.

Visbiežāk cilvēki atsakās no alkoholisko dzērienu lietošanas, jo rūpējas par savu veselību un nevēlas izjust iedzeršanas atstātās sekas uz savu pašsajūtu. Šāds lēmums ir tikai apsveicams, jo statistikas dati rāda, ka pašlaik aptuveni 40% no kopējā slimību radītā sloga Latvijā saistīti ar dažādiem uzvedības riskiem, tostarp smēķēšanu un alkohola lietošanu.[1] Līdz ar to, ja cilvēks atsakās no alkohola lietošanas, pastāv lielāka iespējamība izvairīties no dažādām slimībām un veselības problēmām.

Savukārt, runājot par alkohola lietošanu jauniešu vidū, varēja redzēt, ka par šā brīža situāciju šajā jautājumā cilvēkiem trūkst zināšanu. Uzrunātie cilvēki nezināja, ka 70% piecpadsmitgadīgo jauniešu jeb divi no trim jauniešiem jau ir pamēģinājuši alkoholu.[2] Turklāt šo statistiku dramatiskāku padara arī citi dati. Kā liecina 2015. gadā veiktais pētījums, 15 gadu vecumā vairāk nekā katrs desmitais jaunietis (12,5%) pēdējā gada laikā iereibis sēdies pie motorizēta transportlīdzekļa stūres vai arī iereibis peldējies dziļā ūdenstilpē (12,0%).[3]

Runājot ar cilvēkiem par veidiem, kā atteikties no piedāvāta alkohola, biežāk minētais ierosinājums ir pateikt “NĒ”. Visi uzrunātie ir pārliecināti, ka katram no mums ir iespēja pieņemt savus lēmumus, izvirzīt sev jaunus mērķus vai stingri turēties pie nolemtā. Tāpēc, ja kāds piedāvā alkoholu, bet tu esi nolēmis, ka vēlies no tā atteikties, nav vajadzības meklēt vēl citus aizbildinājumus. Katrs no mums var izvēlēties pateikt “NĒ” alkohola lietošanai.

Veselības ministrija organizē kampaņu “Spēks pateikt NĒ!”, lai aicinātu jauniešus un sabiedrību kopumā atteikties no smēķēšanas un alkohola lietošanas. Kampaņas mērķis ir informēt par veidiem, kā risināt problēmsituācijas, kad nereti par glābiņu tiek uzskatīts cigaretes dūms vai malks grādīga dzēriena. Vēlamies iedvesmot uz rīcību, kas pilnveido un nedara pāri veselībai. Kampaņas komanda aicina – parādi savu spēku pateikt „NĒ!”.

Kampaņa tiek īstenota ESF 9.2.4.1. pasākuma „Kompleksi veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi” ietvaros. Aktuālā informācija par kampaņu atrodama vietnē www.ESparveselibu.lv.

Atsauces:

[1] Smēķēšanas izplatība un sekas Latvijā 2016. gadā" SPKC, 2017

[2] Latvijas skolēnu veselības paradumu pētījums, 2013./2014. mācību gada aptaujas rezultāti un tendences SPKC, 2015

[3] “ESPAD 2015. Atkarību izraisošo vielu lietošanas paradumi un tendences skolēnu vidū” SPKC, 2016.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu