"PNB bankas" jaunais īpašnieks izskatījis iespējas iegādāties citas Latvijas bankas (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

"PNB bankas", kuras darbība no augusta vidus ir apturēta, jaunais īpašnieks - gāzes un naftas magnāts, miljardieris Rodžers Tamrazs (Roger Tamraz) - izskatījis vairāku Latvijas banku iegādes iespējas, tostarp piedāvājumu iegādāties "Rietumu banku".

"Sākotnēji nebiju noskatījis tieši šo ["PNB"] banku. Vispirms runāju ar citiem baņķieriem, jo Latvijā diezgan daudzas bankas ir pieejamas pirkšanai. To vidū lielākā bija "Rietumu banka", kuras galvenie akciju turētāji manas pirmās Latvijas vizītes laikā vēlējās to pārdot. Man bija jādodas uz Floridu, taču, kad atgriezos vēlreiz, īpašnieki bija izšķīrušies banku paturēt," intervijā laikrakstam "Latvijas Avīze" sacījis Tamrazs.

Viņš minējis, ka runājis arī ar citiem baņķieriem, piemēram, no "PrivatBank" un no "Reģionālās investīciju bankas".

Tāpat Tamrazs atzīmējis, ka vienošanās ar Grigoriju Guseļņikovu par "PNB bankas" akciju pārdošanu un cenu sasniegta viegli. "Mūsu pārrunu reizes bija labi ja pusstundu garas. Tikšanās, kuras laikā iegādājos banku, prasīja desmit minūtes. Pirms mēs izšķīrāmies par darījumu, sazinājāmies ar īsziņām," viņš sacījis.

Tamrazs arī norādījis, ka nolēmis atteikties no bankas vārdā ierosinātajām tiesvedībām, taču Guseļņikovam bijusi pretēja nostāja.

Jautāts, kāpēc viņu ieinteresēja Latvijas banku sektors, Tamrazs atbildējis, ka viņu ieinteresējis apstāklis, ka šis tirgus atrodas Eiropas nomalē. "Es nevēlos iegādāties banku Londonā vai Parīzē, un arī viņiem es neesmu vajadzīgs – tur ir ļoti daudz banku. Interesanti ir ienākt tieši kontinenta nomalēs – gan ziemeļos, gan dienvidos. Šie ir logi uz Eiropas Savienību - iegādājoties banku eirozonā, iespējams iegādāties arī citu banku Eiropā. Šis ir lētākais veids, kā sākt īstenot darbību Eiropas banku sektorā," klāstījis Tamrazs.

Jau vēstīts, ka no 15.augusta plkst.21 ir apturēta "PNB bankas" darbība. Šāds lēmums pieņemts, lai nepieļautu bankas līdzekļu aizplūšanu.

Eiropas Centrālā banka kā "PNB bankas" tiešais uzraugs 15.augustā nolēma atzīt "PBN banku" par tādu finanšu iestādi, kas ir nonākusi vai nonāks finanšu grūtībās. Savukārt Eiropas Vienotā noregulējuma valde pieņēma lēmumu neveikt "PNB bankas" noregulējumu, kas nozīmē neveikt pasākumus, lai bankas darbību stabilizētu. Ņemot vērā minēto, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome ārkārtas sēdē nolēmuma apturēt finanšu pakalpojumu sniegšanu "PNB bankā" un lēma par noguldījumu nepieejamību.

Šogad jūnija beigās bankas pārstāvji informēja, ka ASV un Eiropas investoru grupa iegādājusies 60% "PNB bankas" akciju, jauno akcionāru neatklājot. Taču Latvijas Televīzija vēstīja, ka viens no jaunajiem bankas īpašniekiem ir miljardieris Tamrazs. 1940.gadā Ēģiptē dzimušais Tamrazs ir ASV pilsonis. Viņa biznesa aktivitātes visvairāk saistītas ar naftas un gāzes sektoru un banku jomu Tuvajos Austrumos, taču viņš darbojies arī citur pasaulē.

Savukārt FKTK priekšsēdētāja Kristīne Černaja-Mežmale medijiem norādīja, ka FKTK ieskatā "PNB bankas" akciju pārdošanas darījums nav pabeigts līdz galam.

Tāpat ziņots, ka Starptautiskais investīciju strīdu izskatīšanas centrs (International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID)) izskata 2017.gadā iesniegto "PNB bankas", Guseļņikova un viņa ģimenes locekļu prasību pret Latvijas valsti par "negodīgu, patvaļīgu, nepareizi motivētu un nepamatotu regulatīvu pieeju, ko attiecībā pret banku īstenojušas Latvijas iestādes".

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu