Apmēram 84% iedzīvotāju vismaz reizi nedēļā uzturā lieto vārītus kartupeļus un gaļu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Apmēram 84% Latvijas iedzīvotāju savā uzturā vismaz vienu reizi nedēļā lieto vārītus kartupeļus un gaļu, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Latvijas iedzīvotāju veselību ietekmējošo paradumu pētījums par 2018.gadu.

Bieža respondentu izvēle ir rīsi un makaroni - tos vismaz reizi nedēļā ēd 79,3% iedzīvotāju. Griķus vismaz reizi nedēļā ēd aptuveni 53% iedzīvotāju. Savukārt ceptus kartupeļus vismaz reizi nedēļā lieto vien 51% aptaujas dalībnieku.

Pētījuma rezultāti liecina, ka gaļu uzturā biežāk lieto vīrieši, it īpaši vecumā no 45 līdz 54 gadiem. Turpretim sieviešu vidū lielākais gaļas patēriņš novērojams vecuma posmā no 35 līdz 44 gadiem. Tāpat pētījuma rezultāti rāda, ka vismazāk gaļu Latvijā ēd vīrieši vecumā no 65 līdz 74 gadiem un sievietes vecumā no 15 līdz 24 gadiem.

Pētījumā vairāk nekā 79% aptaujāto atzinuši, ka vismaz reizi nedēļā ēd vistas gaļu, bet teju 61% respondentu atzinuši, ka vismaz reizi nedēļā ēd zivs gaļu. Lai arī SPKC dati liecina, ka gan zivs, gan vistas gaļu uzturā vairāk lieto sievietes, vīrieši abus gaļas veidus ēd biežāk.

SPKC pētījuma tapšanas laikā notika apmēram 3500 intervijas ar iedzīvotājiem vecumā no 15 līdz 74 gadiem. Pētījumā analizēta Latvijas pieaugušo iedzīvotāju veselību ietekmējošo paradumu izplatība, tostarp smēķēšana, alkohola lietošana, uzturs, fiziskās aktivitātes, mutes higiēna, vakcinēšanās, satiksmes drošība, kā arī iedzīvotāju vēlme mainīt uzvedību, iesaistīties veselības veicināšanas pasākumos. Tas ietver arī datus par Latvijas pieaugušo iedzīvotāju veselības pašnovērtējumu un veselības aprūpes pakalpojumu izmantošanu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu