Spītējot vēsajai vasarai, Latvijas dārzos izdevusies branga vīnogu raža (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Septembris jau rit pilnā sparā un nu dārzniekiem ir sācies vīnogu ražas novākšanas laiks. Kaut arī šī vasara it nemaz nelutināja ar siltām dienām, tomēr vīnogu audzētājiem arī šoruden raža ir izdevusies ar vērienu. Raidījums "900 sekundes" noskaidroja, kādām rakstura īpašībām ir jābūt dārzniekam, lai mūsu platuma grādos izaudzētu veiksmīgu vīnogu ražu un no tās darītu vīnu. 

Vīnogu audzētājs no Bauskas novada Gatis Kužums jau ir novācis tonnu tumšo vīnogu. Savu kārtu tagad gaida gaišās. Uz šķirni ”Belij žemčug” šogad tiek liktas lielas cerības.

Pavasaris gan vīnogu audzētājiem bija trauksmains, jo maija sākumā gandrīz visus Latvijas vīna dārzus piemeklēja stiprs sals, sasniedzot pat -10 grādus. Tāpēc nosala daudzi pumpuri un jaunie dzinumi. Bet vīnogām ir viena ļoti laba īpašība, ka pēc salnām nosalušo dzinumu vietā izplaukst rezerves pumpuri.

Piemēram, dārzā Bauskas novadā gandrīz visi jaunie dzinumi bija nosaluši, bet var redzēt, kādu pienesumu ir devuši šie rezerves pumpuri izplaukstot, jo raža krūmā izskatās pat ļoti labi.

Gata Kužuma vīna dārzos aug 400 šķirnes, un viņam ir viena no lielākajām galda vīnogu kolekcijām Latvijā. Katru gadu to skaits palielinās ar 50 jaunumiem. Protams, ne jau viss šis lielais šķirņu klāsts atradīs paliekošu vietu dārzā. Vajadzīgi vismaz trīs līdz pieci ražas gadi, lai varētu secināt par piemērotību mūsu apstākļiem.

“Tas ir tik interesanti! Es dabūju jaunu šķirni, apmēram zinu gala rezultātu, būs tumšas ogas ar tādu un tādu garšu, bet tur, kur saputeksnē, tu pat krāsu nezini! Vai tad tas nav interesanti?! Gaidi rezultātu, katru gadu tev ir kaut kas jauns,” saka vīnogu audzētājs un vīndaris.

Vīnkopju un vīndaru biedrības rindās vīnogu platības desmit gadu laikā desmitkāršojās, sasniedzot 20 hektārus, stāsta tās vadītājs Ričards Ivanovs:

“Esam iemācījušies vairāk tās audzēt, gatavot vīnu un redzam arī šeit, Zemgalē, ka vīnogas gatavojas un tās ir iespējams izaudzēt. Meklējam un esam atraduši piemērotākās šķirnes mūsu reģionam.”

Vajadzēja paiet 20 gadiem, lai pašmāju vīnogu audzētāji pieradinātu šos siltumu mīlošos augļus. Galvenā īpašība, kas visvairāk nepieciešama vīnogu audzētājiem, ir pacietība un vēlreiz pacietība.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu