Ārkārtas situāciju Rīgā VARAM izmantos, lai izstrādātu grozījumus atkritumu apsaimniekošanas regulējumā (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce Foto: Valsts kanceleja

Ārkārtas situāciju atkritumu apsaimniekošanā Rīgā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) izmantos, lai izstrādātu un iesniegtu atkritumu apsaimniekošanas normatīvā regulējuma grozījumus, kas nākotnē nodrošinātu konkurenci atkritumu apsaimniekošanas jomā, intervijā Latvijas Radio pastāstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP).

"Mēs no ministrijas puses izmantosim ārkārtas situāciju kā iespēju virzīt atkritumu apsaimniekošanu regulējošajos normatīvajos aktos tādas izmaiņas, kas gan nodrošinātu konkurences vidi, gan arī nodrošinātu atkritumu apsaimniekošanu pēc šī trīs mēnešu [ārkārtas situācijas] perioda," solīja Pūce.

Vaicāts, vai tas nozīmē, ka pēc VARAM istrādāto grozījumu pieņemšanas un stāšanās spēkā neviena pašvaldība vairs nevarēs slēgt līgumus par atkritumu apsaimniekošanu uz 20 gadiem, Pūce atbildēja, ka "kā vienmēr Latvijā visvairāk uztraucas par lietām, kas notiek Rīgā," lai gan Siguldā ir noslēgts publiskās-privātās partnerības līgums par atkritumu apsaimniekošanu uz 30 gadiem ar vienu komersantu un Konkurences padome (KP) to ir akceptējusi. Ministrs gan šādu situāciju neuzskatot par normālu.

"Es uzskatu, ka atkritumu saimniecībā vajadzētu būt iespējai pastāvēt reālai konkurencei pakalpojumu sniedzēju starpā, bet šis jautājums ir jāatrisina ar likuma palīdzību," norādīja Pūce.

Viņš piebilda, ka iecerētās normatīvā regulējuma izmaiņas neattieksies tikai uz Rīgu, bet arī citām pašvaldībām. "Tas ir nopietns jautājums. Šis nav jautājums, kas jau ir gatavs kā likuma priekšlikums, mums ir jāpiestrādā, jāpadomā," rezumēja Pūce.

Kā ziņots, vairāki politiķi šonedēļ publiski pauda nepieciešamību labot Atkritumu apsaimniekošanas likumu, atsakoties no tajā iekļautās iespējas ļaut pašvaldībai nodot atkritumu saimniecību vienam uzņēmumam uz laiku līdz 20 gadiem.

Valdība trešdien ārkārtas sēdē atbalstīja VARAM sagatavoto rīkojuma projektu par ārkārtējās situācijas izsludināšanu atkritumu apsaimniekošanā Rīgā. Ar valdības rīkojumu Rīgas domei uzlikts par pienākumu vienoties ar tiem komersantiem, kas apliecinājuši gatavību nodrošināt sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, par pakalpojumu sniegšanas turpināšanu no 15.septembra, ievērojot visus tos administratīvos un finansiālos nosacījumus, balstoties uz kuriem jau patlaban ir noslēgti līgumi starp esošajiem komersantiem, pašvaldību un Rīgas atkritumu radītājiem, proti, Rīgas iedzīvotājiem un juridiskām personām. 

Tāpat tiek uzdots līdz 13.septembrim izsludināt un noslēgt sarunu procedūru, lai nodrošinātu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu tajā Rīgas pilsētas administratīvās teritorijas daļā, kurā, komersanti nav gatavi nodrošināt pakalpojumu sniegšanu pēc 14.septembra. 

Tas nozīmē, ka sarunu procedūra jāveic par teritoriju, kas aptver aptuveni 12% Rīgas. Sarunu procedūras pretendentiem izvirzītās prasības un arī procedūras rezultāts ir jāsaskaņo ar VARAM. No tiem komersantiem, kuri nav gatavi turpināt darbu, domei jāpieprasa noslēgtie līgumi ar iedzīvotājiem, lai sarunu procedūra varētu tikt izsludināta balstoties uz tiem noteikumiem, uz kuriem līdz šim konkrētie apsaimniekotāji nodrošinājuši savu darbu. 

Vēl līdz 13.septembrim domei jānosaka atkritumu apsaimniekošanas tarifs, ka stāsies spēkā ar 15.septembri, kā arī no šī datuma jānodrošina sadzīves atkritumu apsaimniekošana neatkarīgi no tā, vai iedzīvotājiem ir vai nav noslēgts sadarbības līgums ar sarunu procedūras uzvarētāju.

Domei arī uzticēts nodrošināt, ka līdz līguma noslēgšanai ar sarunu procedūras rezultātā izvēlētajiem komersantiem iedzīvotājiem maksa par atkritumu apsaimniekošanu tiek piemērota atbilstoši faktiskajam apsaimniekotajam sadzīves atkritumu apjomam un saskaņā ar jauno apstiprināto maksu.

Ar rīkojumu tiek paredzēts uzlikt par pienākumu arī iedzīvotājiem līdz 10.oktobrim noslēgt līgumu par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu ar sarunu procedūras rezultātā izvēlētajiem komersantiem, norēķinus veicot par periodu no atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma saņemšanas brīža.

Vienlaikus Rīgas domei tiek uzlikts par pienākumu nodrošināt, ka iedzīvotājiem līdz 10.oktobrim netiek piemērota administratīvā atbildība par sadzīves atkritumu apsaimniekošanas līguma nenoslēgšanu, kā arī nodrošināt, ka iedzīvotājiem nekavējoties ir pieejama objektīva un pilnvērtīga informācija par kārtību, kādā tiks nodrošināta sadzīves atkritumu apsaimniekošana Rīgas teritorijā.

Rīkojums arī nosaka, ka par iespējamiem zaudējumiem, kas nodarīti fiziskajām un juridiskajām personām ar šo rīkojumu izsludinātās ārkārtējās situācijas pastāvēšanas laikā atbild Rīgas pilsētas pašvaldība.

Pēc Pūces paustā, šīs situācijas izsludināšana ir vienīgais tiesiskais instruments, kā nodrošināt, ko Rīgā pēc 15.septembra ir likumisks atkritumu izvedējs. 

Jau ziņots, ka KP piemērojusi pagaidu noregulējumu, kas aizliedz AS "Tīrīga" slēgt līgumus ar iedzīvotājiem par atkritumu apsaimniekošanu pēc 15.septembra.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu