Ideālu īrnieku meklējumos: kā atrast priekšzīmīgus iedzīvotājus (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Šonedēļ raidījums "Bez Tabu" ziņoja par kādu nelaimīgu atgadījumu - sieviete izīrē savu īpašumu šķietami godīgiem īrniekiem, taču šie cilvēki jau otrajā mēnesī nav maksājuši īres un komunālos maksājumus, kā rezultātā sieviete nonākusi krīzes centrā. Šis nav pirmais un pēdējais stāsts par īrniekiem-murgu varoņiem. Žurnāls "Forbes" atklāj, kā pasargāt sevi un savu īpašumu.  

Veic tirgus izpēti

Pirms sāc meklēt īrniekus un izvērtēt tos, esi godīgs arī pret potenciālajiem īpašuma iedzīvotājiem. Šobrīd vairākas Latvijas sludinājumu lapas ir pilnas ar īres piedāvājumiem, kuros ir norādītas neadekvāti augstas cenas īpašumiem, kas pavisam noteikti neatbilst šai cenu kategorijai.

Esi kritisks pret savu īpašumu - izvērtē īpašumu tehnisko stāvokli, mēbeļu pieejamību, ērtības, lokāciju, pašas ēkas kopējo stāvokli, komunālo pakalpojumu cenas un arī kaimiņu situāciju - nosaki cenu godīgi.

Pārbaudi, kāda ir vidējā īres cena noteiktā rajonā, konkrētas platības dzīvokļiem, kā arī attiecīgajā tehniskajā stāvoklī esošiem dzīvokļiem. 

Atrādi īpašumu

Nekad neslēdz līgumu attālināti vai pieņem īrniekus pirms tie apskatījuši īpašumu. Satiecieties klātienē, pārrunājiet dzīvokļa izīrēšanas kārtību, dažādus īpašuma aspektus un nianses, piemēram, rādījumu nodošanas grafiku, veicamajiem remontiem vai uzlabojumiem, kaimiņu uzvedību, dzīvnieku turēšanu un citām niansēm.

Paralēli iepazīsti cilvēkus - noskaidro, kur tie strādā, cik ilgi, kāda ir bijusi iepriekšējā īrēšanas pieredze un iemeslus, kādēļ potenciālie īrnieki nolēmuši pārvākties.

Ja dzīvoklī ievācās pāris - pieklājīgi noskaidro, cik ilgi abi ir attiecībās vai arī ir precējušies - jaunas attiecības bieži vien ir neparedzamas un reizēm pajūk. Tas teju vienmēr nozīmē līguma laušanu. 

Pārbaudi savus potenciālos īrniekus

Mūsdienās ir ekskluzīvas iespējas, kuras vēl nebija 90. un pat 2000. gadu sākuma saimniekiem - teju katram īrniekam var ielūkoties sociālo tīklu profilos un aplūkot, kādas ir viņa intereses, noprast, kāds ir viņu dzīvesveids un arī darba vieta. Tāpat uzmanīgi pārlasi, ar ko potenciālais īrnieks dalās savos sociālajos tīklos.

Ja potenciālais īrnieks rada bažas, pirms līguma noslēgšanas ir iespējams pārbaudīt cilvēka sodāmību - portālā latvija.lv sodāmības izziņu var iegūt gan par juridiskas, gan par fiziskas personas sodāmību. 

Uzstādi savus noteikumus

Lai pasargātu savu īpašumu, līgumā vari norādīt noteikumus par dzīvnieku turēšanu, īrnieka pienākumiem attiecībā uz mājokli un citām detaļām. Līgumā precīzi jāapraksta dzīvoklī esošā manta - mēbeles, tehnika un citi priekšmeti.

Līgumā norādi abu pušu tiesības un pienākumus, piemēram, īrnieka pienākumi ir uzturēt dzīvokli pienācīgā kārtībā, ievērot sanitārās normas, netraucēt kaimiņiem, laicīgi maksāt īri un komunālos maksājumus.

Dokumentā drīkst arī minēt soda sankcijas - kaut arī milzu summas par pārkāpumiem piedzīt būs grūti, tomēr tas mudinās iedzīvotājus laikus veikt visus maksājumus un uzvesties pienācīgi.

Ja līgums ir noslēgts, bet īrnieki ir pēkšņi pārtraukuši maksāt, sākotnēji aizsūti rakstisku brīdinājumu. Gadījumā, ja īrnieks nereaģē un ignorē saimnieku prasības, jāsāk gatavot pieteikums tiesai - Latvijas Republikā vienīgais veids, kā panākt īrnieku izlikšanu un piedzīt parādu summu, var notikt tiesas ceļā. Ņem vērā - tiesāšanās procesu drīkst sākt tikai gadījumā, ja īrnieks nav maksājis īri un komunālos trīs mēnešus. 

Pasargā savu īpašumu

Lai neattaptos pie sasistas siles - peļņas vietā zaudējumus, labākais variants ir īpašuma apdrošināšana.

Ilgtermiņa īrnieku nodarītos zaudējumus paredzēt nav iespējams - dažs var dzīvokli uzturēt ideālā kārtībā un pēc tā izvākšanās atliks vien nomainīt tualetes poda vāku, bet cits - rīkot trakas ballītes, salauzt mēbeles, noliet sienas un vēl beigu beigās, nozagt sadzīves tehniku.

Vairums apdrošināšanas kompānijas piedāvā īres dzīvokļu un māju apdrošināšanu, kas atlīdzinās vandālisma, zādzības, ugunsgrēka un kaimiņiem nodarītos zaudējumus. Dažas kompānijas pat segs zaudējumus, kas gūti iztrūkstošās īres maksas dēļ gadījumos, ja iepriekšējo īrnieku postījumi uz laiku liedz izīrēt dzīvokli citiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu