Valdība sper nozīmīgu soli pretim reģionālā gāzes tirgus izveidei (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Mārtiņš Plūme / LETA

Ar mērķi izveidot vienotu reģionālo gāzes tirgu kopā ar Igauniju un Somiju Ministru kabinets šā gada 17. septembra sēdē apstiprināja grozījumus Enerģētikas likumā. Likumprojekts vēl ir jāapstiprina Saeimā, portāls TVNET uzzināja Ekonomikas ministrijā. 

Ekonomikas ministrija sadarbībā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju un dabasgāzes pārvades sistēmas operatoru AS “Conexus Baltic Grid” ir izstrādājusi likumprojektu, lai reģionālais gāzes tirgus ar vienotu Somijas, Igaunijas un Latvijas ieejas-izejas tarifu sistēmu sāktu funkcionēt jau no 2020. gada 1. janvāra.

“Šodien valdība spērusi nozīmīgu soli Baltijas reģionālā gāzes tirgus izveidei, kas ir būtiska Somijas, Igaunijas un Latvijas enerģētiskajai neatkarībai un tautsaimniecībai kopumā. Baltijas reģionālā gāzes tirgus izveidi atbalstījusi arī Eiropas Komisija, tāpēc ceram, ka nākotnē arī Lietuva lems pievienoties vienotajam Baltijas gāzes tirgum,” pauž ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro.

Vienota reģionālā gāzes tirgus izveide padarīs to likvīdāku, sekmēs konkurenci starp dabasgāzes tirgotājiem, attiecīgi pozitīvi ietekmējot gāzes cenu un tautsaimniecību kopumā.

Likumprojektā noteiktas dabasgāzes pārvades sistēmas operatora, pārvades sistēmas lietotāju, tirgus dalībnieku un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas tiesības un pienākumi reģionālajā gāzes tirgū.

Paredzēts, ka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija saskaņos vienotās dabasgāzes pārvades ieejas-izejas sistēmas lietošanas noteikumus veiksmīgai vienota un funkcionējoša reģionālā gāzes tirgus izveidei.

Lēmums par reģionālā tirgus izveidi Baltijas valstu ministru prezidentu starpā tika pieņemts jau 2014. gadā un tas ir noteikts par vienu no prioritātēm Valdības rīcības plānā Deklarācijas par Krišjāņa Kariņa vadītā Ministru kabineta iecerēto darbību īstenošanu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu