PVD un SPKC veikuši pārbaudes arī Ogres un Ikšķiles bērnudārzos

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Notiek pasākums, kurā prezentē pētījumu par Latvijas pirmsskolas vecuma bērnu našķēšanās paradumiem
Notiek pasākums, kurā prezentē pētījumu par Latvijas pirmsskolas vecuma bērnu našķēšanās paradumiem Foto: Zane Bitere / LETA

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) un Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) šodien veikuši pārbaudes arī Ogres un Ikšķiles bērnudārzos, apstiprināja PVD pārstāve Ilze Meistare.

Meistare teica, ka pārbaudes notika visu dienu un to rezultāti vēl tiek apkopoti, tāpēc plašāka informācija tiks sniegta rītdien.

Kā ziņots, līdz 17.septembrim Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC) veiktās šiga toksīnu veidojošās zarnu nūjiņas izraisītās infekcijas jeb STEC uzliesmojuma epidemioloģiskās izmeklēšanas laikā Siguldā zarnu infekcijas simptomi atklāti kopumā 32 cilvēkiem, tostarp 28 bērniem un četriem pirmsskolas izglītības iestāžu darbiniekiem.

Informācija par saslimušajiem iegūta no slimnīcām un ģimenes ārstiem. Piemēram, Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā vērsušies visvairāk jeb 15 bērni. Septiņi no šiem bērniem ir hospitalizēti, bet pārējie atrodas ģimenes ārstu uzraudzībā.

SPKC informēja, ka smaga STEC infekcijas komplikācija - hemolītiski urēmiskais sindroms - konstatēta četriem bērniem. STEC infekcija līdz šim laboratoriski apstiprināta trīs saslimušajiem bērniem. Diviem saslimušajiem bērniem STEC infekcija nav apstiprinājusies. Pārējiem slimniekiem laboratoriskās izmeklēšanas rezultāti vēl nav saņemti.

Zarnu infekcijas simptomi konstatēti bērniem un darbiniekiem piecās Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēs, kurās ēdinātājs ir "Baltic Restaurants Latvia".

Atbildīgās iestādes aizvien turpina meklēt zarnu infekcijas izplatības cēloni.

Otrdien tapa zināms, ka Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) nopietnu higiēnas prasību pārkāpumu dēļ apturējis SIA "Jelgavas augļi" dārzeņu apstrādes ceha darbību. Uzņēmums piegādāja produktus arī "Baltic Restaurants Latvia", tajā skaitā Siguldai.

Vaicāts, vai šo Jelgavas uzņēmumu var jau sasaistīt ar saslimšanas gadījumiem Siguldā, dienesta ģenerāldirektors Māris Balodis gan atbildēja noliedzoši, jo vēl nav saņemti noņemto paraugu analīžu rezultāti.

Tāpat otrdien PVD paziņoja, ka Siguldas pirmskolas izglītības iestādē "Tornīši", kurā audzēkņiem konstatēta akūta zarnu infekcija, ēdināšana līdz šim notikusi nelegāli. "Pirmsskolas izglītības iestāde "Tornīši" nemaz nebija reģistrēta PVD, tātad līdz šim ēdināšana tur notikusi nelegāli un ne reizi nav pārbaudīta," sacīja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu