"Preses brīvība" Krievijas gaumē: žurnālistei draud septiņi gadi cietumā par viedokli (49)

Foto: REUTERS/ScanPix, twitter
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Krievijas žurnālistei Svetlanai Prokopjevai draud līdz pat septiņu gadu cietumsods par “terorisma attaisnošanu” - krimināllieta pret žurnālisti tika ierosināta saistībā ar viņas pausto viedokli par sprādzienu Krievijas Federālā Drošības dienesta (FDD) nodaļā Arhangeļskā pagājušā gada oktobrī. Šā gada 1.oktobrī vairāki Krievijas mediji rīkoja solidaritātes kampaņu žurnālistes atbalstam, publicējot viņas atklāto vēstuli.

Sprādziens Arhangeļskas FDD nodaļā notika pagājušā gada 31.oktobra rītā. Kāds 17 gadus vecs jaunietis bija ienesis ēkā spridzekli - viņš mira no sprādzienā gūtajiem ievainojumiem. Trīs FDD darbinieki sprādzienā guva ievainojumus.

Par notikušo tika ierosināta krimināllieta par terorismu.

Sprādziens Arhangeļskā kļuva par galveno tēmu Svetlanas Prokopjevas autorraidījumā Pleskavas radiostacijā “Eho Moskvi Pskov”, kas ēterā izskanēja pagājušā gada 7.novembrī. Savu viedokli ar virsrakstu “Represijas valstij” Prokovjeva rakstveidā publicēja arī Pleskavas ziņu vietnē “Pskovkaja lenta novostei”.

Komentējot sprādzienu Arhangeļskā, žurnāliste pauda viedokli, ka pašreizējā Krievijas vara pati esot izaudzinājusi jaunu paaudzi, kas ar to cīnās.

Savukārt šā gada sākumā par šo viedokli pret Prokopjevu tika ierosināta krimināllieta par terorisma attaisnošanu. Krievijas kriminālkodekss par šādu pārkāpumu paredz naudas sodu līdz diviem miljoniem rubļu (aptuveni 28 000 eiro) vai brīvības atņemšanu uz termiņu līdz pat septiņiem gadiem.

Saistībā ar šo kriminālprocesu Prokopjevas mājoklī februāra sākumā tika veikta kratīšana. Kratīšanas tika veiktas arī “Eho Moskvi Pskov” birojā.

Pret “Eho Moskvi Pskov” un “Pskovkaja lenta novostei” tika arī sāktas administratīvās lietas par informācijas ļaunprātīgu izmantošanu. Medijiem tika piespriestas soda naudas attiecīgi 150 000 un 200 000 rubļu apmērā un uzdots publikācijas izņemt.

Prokopjeva un viņas kolēģi vēršanos pret viņu jau no paša sākuma skaidroja ar situāciju Pleskavas FDD nodaļā.

“Tā nav federāla tendence, vienkārši vietējam FDD aizbraucis jumts,” sarunā ar Krievijas mediju “Meduza” norādīja Pleskavas laikraksts “Pskovskaja gubernija” galvenais redaktors Deniss Kamaļagins.

Neskaitot Prokopjevas lietu, Pleskavas FDD ierosinājis vēl vairākas skaļas krimināllietas.

4.jūlijā Prokopjevu iekļāva ekstrēmistu un teroristu sarakstā, kā rezultātā tika nobloķēti viņas bankas konti.

“Visa mana lieta - kaut kāda efesbešņika [FDD darbinieka] pārmēru emocionāla reakcija,” pret viņu ierosināto krimināllietu komentē pat žurnāliste.

Akciju Prokopjevas atbalstam šā gada 1.oktobrī rīkoja vairāki Krievijas mediji, kas publicēja žurnālistes atklāto vēstuli. Žurnālistes vēstule bija lasāma medijos “Eho Moskvi”, “Mediazona”, “Novaja Gazeta”, “Doždj”, “Meduza”, “Takije dela”, “Snob”, “MBH Media”, “7x7”, “Pskovskaja Gubernija”, “MOH” un “Wonderzine”.

“Es (mēs?) - esmu Svetlana Prokopjeva. Es esmu žurnāliste un mani var iesēdināt uz septiņiem gadiem par “terorisma attaisnošanu”,” savā vēstulē raksta Prokopjeva.

Vēstulē sieviete izklāsta notikumus, kas noveda pie krimināllietas ierosināšanas un turpmāko situācijas attīstību.

Prokopjeva savu vainu neatzīst un uzsver, ka lieta pret viņu esot banāla aizvainotu spēka struktūru atriebība.

Žurnāliste atgādina ka viņa savā autorraidījumā paudusi viedokli, ka represīvā Krievijas valsts Arhangeļskas uzbrukuma gadījumā sagaidījusi atbildes reakciju un ka nežēlīgā tiesībsargājošo institūciju attieksme nežēlīgāku padara arī sabiedrību.

Prokopjeva atklātajā vēstulē uzsver, ka viņa joprojām uzskata, ka Krievijā daudz gadus ilgušā politisko un pilsonisko brīvību ierobežošana ir novedusi pie tā, ka Krievija ir nevis vienkārši nebrīva, bet represīva valsts. Valsts, ar kuras iestādēm nonākt saskarsmē ir ne tikai bailīgi, bet potenciāli bīstami.

“Es neattaisnoju terorismu, es analizēju terorakta iemeslus. Es mēģināju saprast, kāpēc jauns puisis, kuram visa dzīve vēl priekšā, izšķīrās par noziegumu un pašnāvību,” raksta Prokopjeva.

Žurnāliste savā atklātajā vēstulē pauž viedokli, viņai izvirzītās apsūdzības diskusijas vietā ir kā dūre sejā – primitīva un rupja rīcība.

“Tā ir dūre sejā ikvienam žurnālistam mūsu valstī. Mana krimināllieta – tā ir vārda brīvības slepkavība. Redzot manu piemēru, desmiti un simti citu žurnālistu var izšķirties neteikt patiesību,” norāda Prokopjeva.

Komentāri (49)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu