"Neesi muļķis!" Publiskota Trampa savādā vēstule Erdoganam (21)

TVNET/The Guardian
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Atklātībā nonākusi vēstule, ko ASV prezidents Donalds Tramps 9.oktobrī esot nosūtījis Turcijas autokrātam Redžepam Tajipam Erdoganam saistībā ar Turcijas ofensīvu Sīrijā. "Neesi bandīts. Neesi muļķis," tajā teikts.

Vēstuli trešdien nopludināja "Fox Business" žurnāliste Triša Rīgana, bet pēc tam to publiskoja arī Baltais nams, lai mīkstinātu politisko triecienu, ko Trampa administrācijai sagādājusi ASV karavīru atvilkšana no Sīrijas ziemeļiem, pametot novārtā kurdus, kuri līdz šim bija ASV sabiedrotie. 

Foto: AFP/SCANPIX

Tramps vēstulē mēģina pārliecināt Erdoganu atteikties no lēmuma iebrukt Sīrijā, par ko Erdogans Trampu informēja telefonsarunā 6.oktobrī.

"Veiksim labu darījumu!" optimistiskā tonī iesāk Tramps. "Tu nebūsi atbildīgs par tūkstošiem cilvēku nogalināšanu, bet es nebūšu vainojams pie Turcijas ekonomikas sagraušanas - un es to izdarīšu. Tu jau to nedaudz izjuti saistībā ar garīdznieka Bransona lietu."

"Esmu smagi strādājis, lai atrisinātu dažas no tavām problēmām. Nepievil pasauli. Tu vari noslēgt lielisku darījumu. [Kurdu] ģenerālis Mazlums gatavs sarunām ar tevi, viņš gatavs uz tādu piekāpšanos, kāda pagātnē nebūtu bijusi iespējama. Pielikumā ar pārliecību esmu pievienojis viņa vēstuli, ko tikko saņēmu," turpina Tramps.

"Vēsture tevi pieminēs ar labu, ja atradīsi risinājumu humānā veidā. Tā uz tevi mūžam raudzīsies kā uz velnu, ja nenotiks labas lietas. Neesi bandīts. Neesi muļķis!

Es tev vēlāk piezvanīšu."

Informācijas avoti Turcijas prezidenta birojā raidorganizācijai BBC pavēstījuši, ka Erdogans esot Trampa vēstuli izmetis atkritumos.

"Prezidents Erdogans saņēma vēstuli, pilnībā to noraidīja un ielika urnā," norāda informācijas avots.

Tramps asi kritizēts par lēmumu atvilkt ASV karavīrus, pēc kā Turcija uzsāka ofensīvu. Ar vēstules publiskošanu Baltais nams mēģina parādīt, Tramps tomēr neesot devis Turcijai zaļo gaismu iebrukt Sīrijā, norāda aģentūra "Reuters".

Kad vēstule tikko bija nonākusi atklātībā, daudzi sociālo tīklu lietotāji pauda neticību par tās autentiskumu.

"Es domāju, ka tas ir kāds joks, ka tāda vēstule nevarētu nākt no Ovālā kabineta," raidorganizācijai CNN teica demokrātu kongresmenis Maiks Kviglijs. "Izklausās, it kā Savienoto Valstu prezidents kādā momentālā emociju uzplūdā būtu dusmīgi nodiktējis pirmo, kas viņam ienāca prātā."

Vēstule tika publiskota īsi pēc Pārstāvju palātas balsojuma, kurā ar 354 balsīm pret 60 tika nosodīts Trampa lēmums atvilkt karavīrus no Sīrijas. 

Aģentūra AP ziņo, ka pēc balsojuma Tramps sasauca sanāksmi ar ASV Kongresa līderiem, ko iesāka ar lielīšanos par "riebīgo" vēstuli, ko esot nosūtījis Erdoganam. ASV Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi pieminēja balsojumu, savukārt ASV Senāta demokrātu līderis Čaks Šumers nolasīja bijušā ASV aizsardzības ministra Džeimsa Matisa izteikumus, ka ASV karavīriem jāpaliek Sīrijā, lai novērtu "Islāma valsts" atdzimšanu.

Pelosi pieminēja, ka Krievija vienmēr esot vēlējusies "ietekmi Tuvajos Austrumos", ko līdz ar ASV spēku atvilkšanu ir panākusi.

"Tavā gadījumā visi ceļi ved uz Putinu," Trampam teikusi Pelosi.

Ar to esot iesācies ass strīds starp Trampu un Pelosi, kura laikā Tramps sūdzējās par sava priekšgājēja Baraka Obamas "sarkano līniju" saistībā ar Sīriju un nosaucis Pelosi par "trešās šķiras politiķi".

Pelosi esot pametusi telpu, aģentūrai sacīja kāda persona, kas bija klāt.

Pēc tam Pelosi žurnālistiem Baltā nama ārpusē sacīja, ka Tramps ēkas iekšienē piedzīvojot "sabrukumu". Viņai esot nācies aiziet no sanāksmes, jo Tramps nespējot aptvert realitāti, viņa teica.

Tramps vēlāk tviterī apgalvoja, ka "sabrukumu" esot piedzīvojusi Pelosi.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu