"PNB bankas" klientiem garantētajās atlīdzībās izmaksāti 227 miljoni eiro

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
 "PNB banka" logo. Ilustratīvs attēls.
"PNB banka" logo. Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere/LETA

"PNB bankas" klientiem garantētajās atlīdzībās līdz šim izmaksāti 227 miljoni eiro, aģentūrai LETA pavēstīja bankā "Citadele", kas veic garantēti noguldījumu izmaksas "PNB bankas" klientiem.

Tostarp fiziskām personām garantētajās atlīdzībās līdz šim izmaksāti 202 miljoni eiro, bet juridiskajām personām - 25 miljoni eiro.

Garantētās atlīdzības saņēmuši vairāk nekā 83% jeb 41 195 "PNB bankas" klientu.

"Esam gandarīti par progresu - veiksmīgas sadarbības rezultātā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisiju un "PNB banku" nedaudz vairāk kā divos mēnešos esam izmaksājuši jau 83% no garantētajām atlīdzībām. Šobrīd redzam, ka "PNB bankas" klientu plūsma ir būtiski mazinājusies, un paredzam pakāpenisku visu garantēto finanšu līdzekļu izmaksu likumā noteiktajā termiņā - piecu gadu laikā," sacīja bankas "Citadele" valdes loceklis Vladislavs Mironovs.

Jau vēstīts, ka Latvijas Noguldījumu garantiju sistēma paredz līdz 100 000 eiro garantēto atlīdzību katram noguldītājam. To izmaksā gan fiziskām, gan juridiskām personām par visu veidu noguldījumiem jebkurā valūtā. Garantētā atlīdzība attiecas uz bankas klientu noguldījumiem, uz noguldījumu procentiem, kas uzkrāti līdz noguldījumu nepieejamības iestāšanās dienai. Garantēto atlīdzību izmaksai "PNB bankas" klientiem ir nepieciešami aptuveni 279 miljoni eiro.

"PNB bankas" darbība tika apturēta 2019.gada 15.augustā, bet 12.septembrī Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pasludināja "PNB banku" par maksātnespējīgu.

"PNB bankas" darbība tika apturēta, lai nepieļautu bankas līdzekļu aizplūšanu.

Eiropas Centrālā banka (ECB) kā "PNB bankas" tiešais uzraugs 2019.gada 15.augustā nolēma atzīt "PBN banku" par tādu finanšu iestādi, kas ir nonākusi vai nonāks finanšu grūtībās, savukārt Eiropas Vienotā noregulējuma valde pieņēma lēmumu neveikt "PNB bankas" noregulējumu, kas nozīmē neveikt pasākumus, lai bankas darbību stabilizētu. Ņemot vērā minēto, FKTK nolēmuma apturēt finanšu pakalpojumu sniegšanu "PNB bankā" un lēma par noguldījumu nepieejamību.

ECB kā "PNB bankas" tiešais uzraugs pieņēmis šādu lēmumu, konstatējot, ka banka nav ievērojusi regulējošās prasības un izvērtējot bankas finansiālo situāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu