Aprēķināta aptuvenā summa, kādu "Brexit" dēļ tuvāko desmit gadu laikā varētu zaudēt Lielbritānija (13)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Borisa Džonsona panāktā "Brexit" vienošanās ar Briseli Lielbritānijai līdz 2029. gadam izmaksās vairāk nekā 70 miljardus sterliņu mārciņu. Ja Lielbritānija būtu palikusi Eiropas Savienībā, tai nebūtu jāzaudē tik milzīga naudas summa, secināts Nacionālā ekonomisko un sociālo pētījumu institūta (NIESR) pētījumā.

Tajā secināts, ka Lielbritānijas iekšzemes kopprodukts pēc desmit gadiem būs par 3,5% mazāks, nekā tas ir pašlaik. NIESR prognoze ir viens no pirmajiem novērtējumiem par to, kā Lielbritānijas ekonomika varētu reaģēt uz panākto “Brexit” vienošanos.

Tomēr Lielbritānijas Valsts kases pārstāvji norādījuši, ka situāciju varētu arī nebūt tik dramatiska. “Mēs grasāmies noslēgt vērienīgāku līgumu ar Eiropas Savienību nekā to, uz kā NIESR pamato savus secinājumus. Mēs vēlamies apspriest visaptverošu brīvās tirdzniecības līgumu ar ES, kas ir daudz vērienīgāks nekā parastais brīvās tirdzniecības līgums, uz kuru NIESR arī ir balstījis savus secinājumus," sacīja Valsts kases pārstāvis.

NIESR pētījumā teikts, ka Džonsona vienošanās "mazinās haotiska “Brexit” risku, taču tas izslēgs iespēju veidot ciešākas tirdzniecības attiecības ar ES”.

Neskatoties uz ES un Lielbritānijas vienošanos, kas novērš nenoteiktību, muitas un normatīvie šķēršļi "kavē preču un pakalpojumu apgrozījumu ar kontinentālo Eiropu, atstājot visus Lielbritānijas reģionus sliktākā stāvoklī, nekā tas būtu, ja Apvienotā Karaliste paliktu ES", teikts pētījumā. Aprēķināts, ka tieši tādēļ tuvāko desmit gadu laikā Lielbritānijas ekonomika saruks par 3,5%.

Ziņojumā arī teikts, ka paredzamais brīvās tirdzniecības līgums ar ES britu ekonomikai ir nedaudz sliktāks nekā vienošanās, ko pērn panāca bijusī premjerministre Terēze Meja.

Tiek norādīts, ka Lielbritānijas ekonomika “Brexit” dēļ jau ir ievērojami cietusi – kopš 2016. gadā notikušā referenduma valsts ekonomika kopumā ir zaudējusi 2,5% no IKP.

1938. gadā dibinātais NIESR ir politiski neitrāls, Lielbritānijā vecākais neatkarīgais ekonomiskās pētniecības institūts.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu