Vācija stingrāk vērsīsies pret naida runu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Dators. Ilustratīvs attēls.
Dators. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Vācijas valdība trešdien apstiprinājusi likumprojektu par labējā ekstrēmisma apkarošanu, tādējādi reaģējot uz uzbrukumu sinagogai, ko pirms trim nedēļām Hallē pastrādāja kāds labējais radikālis.

Kancleres Angelas Merkeles vadītais kabinets akceptēja virkni pasākumu labējo ekstrēmistu draudu ierobežošanai, tostarp stingrākas kārtības ieviešanu ieroču tirdzniecībā un bargākus noteikumus tā dēvētās naida runas kontrolei internetā.

Likumprojektam vēl nepieciešams Bundestāga apstiprinājums.

"Draudi, ko rada labējais ekstrēmisms un galēji labējais terorisms, un līdz ar to antisemītisms, Vācijā ir lieli, un to uzsvēršana nevar būt pārāk bieža," preses konferencē norādīja iekšlietu ministrs Horsts Zēhofers.

Vācija jau 2017.gadā pieņēma vienu no pasaulē stingrākajiem likumiem par rasisma un naida runas apkarošanu tīmeklī. Tas pieprasa sociālajiem medijiem dzēst par nelikumīgu atzīto saturu vai pretējā gadījumā rēķināties pat ar 50 miljonus eiro lielu sodanaudu.

Tādiem uzņēmumiem kā "Twitter" un "Facebook" dotas tikai 24 stundas, lai dzēstu ierakstus, kas nepārprotami pārkāpj Vācijas likumus un par kuriem ziņojuši lietotāji.

Šā likuma kritiķi norāda, ka tas ierobežo runas brīvību un privātiem uzņēmumiem uztic cenzora lomu.

Jaunais likumprojekts iet vēl tālāk un interneta uzņēmumiem uzliek par pienākumu ziņot policijai par problemātisku saturu.

Savukārt tiesībsargāšanas iestādēm tiks dotas pilnvaras pieprasīt tīmekļa platformām sniegt lietotāja datus gadījumos, ja lietā iespējama kriminālvajāšana.

Likumprojekts paredz arī stingrāku šaujamieroču iegādes kārtību. Ieroču iegādes pieteikumus izvērtēs Konstitūcijas aizsardzības birojs, lai pārliecinātos, ka pircējs nav kādas pazīstamas radikālas organizācijas atbalstītājs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu