SVT: Ar "Swedbank" starpniecību, iespējams, pārkāptas ASV un ES sankcijas pret Krieviju (7)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Krievijas ieroču ražotāja “Kalashnikov” lielākie akcionāri ar “Swedbank” palīdzību ir veikuši gandrīz miljonu eiro vērtu naudas pārvedumu ASV kolēģiem - “Kalashnikov USA” īpašniekam. Jāpiezīmē, ka ASV un Eiropas Savienības noteikto sankciju dēļ uzņēmumiem ir aizliegts veikt uzņēmējdarbību savā starpā, vēsta Zviedrijas televīzija SVT.

Pēc tam, kad Krievija 2014. gadā anektēja Krimu, ASV noteica sankcijas pret Krievijas valdības ministriem, uzņēmumiem un oligarhiem, kas bija saistīti ar militāro agresiju Ukrainā.

Viens no uzņēmumiem, kas tika iekļauts sankciju sarakstā un neļāva veikt darījumus ar Eiropas Savienību un ASV, bija galvenais Krievijas ieroču rūpniecības kronis - ieroču izgatavotājs “Kalashnikov”.

“Krievija tikko bija iebrukusi kaimiņvalstī. Tāpēc ir saprotams, ka sākās pastiprināta uzraudzības nodrošināšana Krievijas aizsardzības nozarei, ko mēs arī izdarījām. “Kalashnikov” faktiski ir šīs aizsardzības nozares paraksts ”, norāda ASV Demokrātu partijas pārstāvis Daniels Frīds, kurš bijušā ASV prezidenta Baraka Obamas administrācijā bija diplomāts, kurš atbildēja par sankciju koordinēšanu.

Tagad, kā atklājusi Zviedrijas televīzija SVT, Krievijas oligarhs Iskanders Mahmudovs, kas ir “Kalashnikov” grupas akcionārs Krievijā un “Swedbank” Igaunijas filiāles lielākais klients – viņa vadītais biznesa tīkls ir veicis naudas pārvedumu vairāk nekā viena miljona eiro apmērā kolēģiem uzņēmumā “Kalashnikov USA”.

Maksājumi tika veikti četros darījumos no uzņēmumiem, kas reģistrēti Lielbritānijas Virdžīnu salās esošajā “nodokļu paradīzē”. Nauda tika iemaksāta “Bank of America” kontos, ko kontrolēja “Kalashnikov USA” vadītāji. Viens no viņiem ir uzņēmuma dibinātājs un īpašnieks, Krievijas pilsonis, kurš dzīvo Floridā.

Jau pirms gada ziņu aģentūra “Bloomberg” ziņoja, ka toreizējam Krievijas uzņēmuma “Kalashnikov” izpilddirektoram, tagadējam Krievijas aizsardzības ministra vietniekam Aleksejam Krivoročko pirms sankciju ieviešanas bija plaši sakari ar cilvēkiem, kas saistīti ar “Kalashnikov USA” vadību.

Kad “Bloomberg” publicēja savu materiālu, “Kalashnikov USA” pārstāvji teicās, ka visi kontakti ar bijušajiem Krievijas partneriem ir izbeigti drīz pēc sankciju ieviešanas.

Tomēr pērnā gada pavasarī Zviedrijas televīzija atklāja, kā bēdīgi slavenā Krievijas oligarha Iskandera Mahmudova biznesa tīkls ar vairāk nekā 200 uzņēmumiem izmantoja “Swedbank”, lai simtiem miljonu dolāru novirzītu uz “nodokļu paradīzēs” reģistrētām firmām. Mahmudova tīkls ir spēlējis nozīmīgu lomu darījumos ar cilvēkiem, kas tiešā veidā saistīti ar “Kalashnikov” ASV nodaļu.

SVT šo informāciju atklāja arī jaunajam “Swedbank” izpilddirektoram Jensam Henriksonam.

“Es nevaru neko daudz atklāt, jo nevaru apstiprināt kas īsti ir mūsu klienti. Es tikai varu teikt, ka esmu šokēts un noskumis. Ņemšu šo informāciju vērā un sniegšu visus nepieciešamos faktus mūsu izmeklētājiem, un tad tas tiks sīkāk izpētīts,” teica Henriksons.

“Swedbank” pārstāvji gan vēlāk piebilda, ka par SVT sniegtās informācijas faktiem banka ir zinājusi arī iepriekš, un šī informācija joprojām tiek izmeklēta. Visi iekšējās izmeklēšanas secinājumi, kas attiecas uz 30 miljardiem darījumu no 2007. – 2019. gadam, tiks publicēti nākamā gada sākumā.

Ne “Kalashnikov USA”, ne arī Krievijas uzņēmums “Kalashnikov” uz SVT jautājumiem par abu uzņēmumu sadarbību un Mahmudova lomu tajā komentārus nesniedza. Tomēr oligarha preses pārstāvis sacīja, ka šādi jautājumi viņa klientam nav aktuāli, jo Mahmudovs un viņa partneri nekad nav bijuši Krievijas “Kalashnikov” vairākuma īpašnieki. Tieši tāpēc nevarot uzskatīt, ka Mahmudovs varētu būt pārkāpis ASV noteiktās sankcijas.

SVT norāda, ka sankcijas regulējošie noteikumi attiecas ne tikai uz formālām īpašumtiesībām, bet arī uz netiešu sadarbību. Tāpēc tiek pārbaudīts, kura persona faktiski kontrolē uzņēmumu un vai jaunie īpašnieki netiek izmantoti kā aizsegs, lai izvairītos no sankcijām.

SVT ziņojums arī atklāj informāciju par kādu bijušo “Swedbank” darbinieku Igaunijā, kurš bijis galvenais kontu pārzinis, arī ar Mahmudovu saistītajiem kontiem.

No vairākiem “Swedbank” konfidenciāliem iekšējiem ziņojumiem tiek secināts, ka banka šo darbinieku uzskatīja par vienu no galvenajiem korupcijas riska faktoriem. Šis darbinieks bija atbildīgs par bagātākajiem un nozīmīgākajiem “Swedbank” Igaunijas filiāles klientiem, un iekšējā izmeklēšana atklāj, ka viņš ir zinājis to, ka daži no viņa klientu darījumiem bijuši aizdomīgi un netīri.

Vēstulēs, ko darbinieks sūtījis kolēģiem, viņš darījumus ir raksturojis kā “ne gluži tīrākos, bet noteikti pasakainākos darījumus”.

Tieši pēc aiziešanas “Swedbank” viņš kļuva par Krievijas valdības ministra Mihaila Abizova piederošā Kipras uzņēmuma izpilddirektoru. Tas pats ministrs iepriekš bijis “Swedbank” darbinieka klients, līdz 2017. gadam nodokļu paradīzēm novirzot vairāk nekā 850 miljonus dolāru.

Bijušais darbinieks e-pastā SVT raksta, ka bankas izmeklētājiem nav pierādījumu, kas apstiprinātu pret viņu izvirzītās apsūdzības. Atsaucoties uz banku slepenību, viņš arī norāda saka, ka nevar komentēt informāciju par klientiem, ar kuriem viņš strādājis bankā.

Jau vēstīts, ka Zviedrijas sabiedriskā televīzija SVT gada sākumā ziņoja par aizdomām, ka starp "Danske Bank" un "Swedbank" Baltijas struktūrvienībām laikā no 2007. līdz 2015.gadam plašā apmērā un sistemātiski notikuši aizdomīgi pārskaitījumi, kuru kopējā summa sasniegusi vismaz 40 miljardus Zviedrijas kronu (3,7 miljardi eiro). Aptuveni 50 klientu skaitā bijušas ārzonas kompānijas un korporatīvie klienti, kas neveic reālu uzņēmējdarbību.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu