Aktualizēts Dzelzceļa pārvadājumu likums

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Dzelzceļa sliedes
Dzelzceļa sliedes Foto: Pixabay

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Dzelzceļa pārvadājumu likumā, no tā svītrojot novecojušas tiesību normas.

Likumprojekts izstrādāts, lai atjaunotu atbrīvojumus no Eiropas Parlamenta un Padomes dzelzceļa pasažieru tiesību un pienākumu regulas noteikumu piemērošanas līdz 2024.gada 3.decembrim, vienlaikus samazinot atbrīvojumu apjomu. Tāpat ar likumprojektu tiek svītrotas novecojušas tiesību normas.

Grozījumi paredz samazināt atbrīvojumu apjomu, nosakot, kurus regulas noteikumus Latvija uzņemas pildīt, sākot ar 2019.gada 4.decembri, ņemot vērā, ka daži no šiem noteikumiem patlaban jau tiek pildīti vai var tikt izpildīti.

Ņemot vērā, ka reģionālie pārvadājumi ietver arī pārrobežu pārvadājumu pakalpojumus, ar likumprojektu paredzēts papildināt Dzelzceļa pārvadājumu likuma 4.pantu ar jaunu trešo daļu, nosakot, ka regulu nepiemēro attiecībā uz pārrobežu reģionālajiem pasažieru un bagāžas pārvadājumiem, kas tiek veikti starp stacijām, kuras atrodas Latvijā un tajā Igaunijas vai Lietuvas administratīvajā teritorijā, kas robežojas ar Latviju. Tāpat ar likumprojektu paredzēts noteikt, ka regulu nepiemēro attiecībā uz starptautiskajiem dzelzceļa pasažieru un bagāžas pārvadājumiem, kas tiek veikti starp stacijām, kuras atrodas Latvijā un valstī, kura nav Eiropas Savienības dalībvalsts, līdz 2024.gada 3.decembrim.

Likumā precizēts termina "pavadzīme" skaidrojums, izslēdzot pavadzīmes lapu uzskaitījumu. Dzelzceļa pārvadājumu likumā termins "pavadzīme" nav atbilstošs, jo pavadzīmes sastāvdaļas uzskaitītas, taču nepieciešamais informācijas apjoms ir zināms tikai pavadzīmes izstrādes laikā. Dzelzceļa pārvadājumu likuma redakcija neļauj izstrādāt nepieciešamā pavadzīmes parauga veidlapu un operatīvi to koriģēt.

Tāpat likumā izslēgta vajadzība pēc pārvadātāja izsniegtas kvīts par kravas pieņemšanu. Kravas pieņemšanu pārvadāšanai apliecina pavadzīme un pārvadātāja norādītais kravas pieņemšanas datums. Papildus tiek izslēgts pavadzīmes saturā norādītais pārvadāšanas ātrums. Šīs ziņas ir zaudējušas aktualitāti, jo pašlaik visas kravas Latvijā tiek pārvadātas ar vienādu ātrumu bez sadalījuma pa ātruma veidiem un tādējādi nosūtītājam nav nepieciešams norādīt pārvadāšanas ātrumu pavadzīmē. 

Papildus izslēgti sīksūtījumu kravu pārvadāšanas veidi, jo šādi pārvadājumi netiek veikti vairāk nekā 20 gadus un ir likvidēta nepieciešamā infrastruktūra šādu pārvadājumu veikšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu