ECOFIN sanāksmē izskatīs prioritātes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas jomā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) un Finanšu ministrijas pārstāvji trešdien un ceturtdien, 5.decembrī, piedalīsies Eirogrupas un Eiropas Savienības (ES) Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes (ECOFIN) sanāksmē Briselē, Beļģijā, kurā izskatīs prioritātes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas jomā, aģentūru LETA informēja ministrijā.

Eirogrupas laikā paredzēts izvērtēt eirozonas dalībvalstu budžeta plānu projektus, kā arī eirozonas budžeta situāciju un tālāko perspektīvu. Tāpat plānots izskatīt Eirogrupas darba programmas projektu 2020.gada pirmajam pusgadam un diskutēt par Grieķijas, Kipras un Spānijas uzraudzības programmām.

Nākamā gada pirmajā pusgadā Eirogrupa turpinās sekot līdzi strukturālajai politikai, kas sekmētu eirozonas ekonomisko un produktivitātes izaugsmi. Tāpat Eirogrupa sekos līdzi fiskālās politikas situācijai eirozonā, kā arī uzraudzīs, kā dalībvalstis nodrošina stabilu fiskālo politiku.

Paplašinātās Eirogrupas laikā plānots pārrunāt ziņojumu Eiropadomes vadītājiem par Ekonomikas un monetārās savienības (EMU) padziļināšanu.

ECOFIN sanāksmes laikā plānots izskatīt Banku savienības stiprināšanas progresa ziņojumu, kā arī informatīvi iepazīties ar direktīvas priekšlikumu, kas attiecas uz ienākuma nodokļa informācijas atklāšanu, ko veic konkrēti uzņēmumi un filiāles. Tas nosaka, ka daļa no informācijas šīm kompānijām būs jāpublisko.

Finanšu ministrijā informēja, ka Latvija kopumā atbalsta priekšlikuma galveno mērķi cīnīties pret izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, uzliekot par pienākumu konkrētiem daudznacionālajiem uzņēmumiem un to filiālēm publiskot informāciju par nodokļu nomaksu un citu ar to saistītu informāciju. Direktīvas priekšlikums nepaplašina jau pašlaik notiekošās ziņošanas apmēru.

Finanšu ministri sanāksmē vērtēs secinājumus par Kapitāla tirgu savienības padziļināšanu, kā arī secinājumus par stratēģiskajām prioritātēm par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanu un cīņu pret terorisma finansēšanu.

Viena no būtiskākajām secinājumu projektā paustajām iniciatīvām ir izveidot ES līmeņa mehānismu efektīvākai jomas uzraudzības iestāžu darbības koordinēšanai finanšu nozarē, jo īpaši gadījumos, kad varētu būt pārrobežu ietekme.

Viens no stratēģiskajiem mērķiem ir centralizēt nozares uzraudzību, izveidojot jaunu vai izmantojot esošu ES līmeņa iestādi, lai nodrošinātu harmonizētu uzraudzības noteikumu un prakses piemērošanu ES dalībvalstīs.

Tāpat ECOFIN dalībnieki izskatīs secinājumus par enerģijas nodokli un par Eiropas finanšu arhitektūras stiprināšanu. Plānots apstiprināt arī Padomes paziņojumu par ECOFIN darba plānu klimata politikas jomā, kā arī Padomes un Eiropas Komisijas kopējo nostāju par virtuālajām valūtām.

Sanāksmes noslēgumā plānots uzklausīt Eiropas Komisijas prezentāciju par Ienākumus nenesošo aizdevumu novēršanas rīcības plāna ieviešanu.

Tāpat paredzēts izskatīt Padomes lēmumus un rekomendācijas par Stabilitātes un izaugsmes pakta ieviešanu, kā arī informatīvi uzklausīt informāciju par nesadarbojošos nodokļu jurisdikciju ES sarakstu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu