Stājas spēkā ārkārtējās situācijas atkritumu apsaimniekošanas jomā Rīgā pagarinājums

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

No šodienas līdz 2020.gada 12.martam Rīgā būs spēkā ārkārtējās situācijas regulējuma pagarinājums atkritumu apsaimniekošanas jomā, kura laikā rīdziniekiem atkritumi tiks izvesti līdzšinējā kārtībā.

Ārkārtējās situācijas regulējumu valdība galvaspilsētā izsludināja 11.septembrī, tādā veidā radot tiesisku pamatu nodrošināt atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma sniegšanu pilsētas iedzīvotājiem. Proti, pateicoties regulējumam, atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumi varēja turpināt izvest atkritumus, nenoslēdzot par to ar iedzīvotājiem jaunus sadarbības līgumus.

Situācijas regulējums bija noteikts līdz 11.decembrim, plānojot, ka šajā laikā Rīgas dome iepirkumā atradīs jaunus atkritumu apsaimniekotājus galvaspilsētas teritorijai, kā arī nodrošinās, ka rīdzinieki pārslēdz jaunus sadarbības līgumus ar uzņēmumiem.

Tomēr dome šo mēnešu laikā iepirkumu ir izsludinājusi, taču nav noslēgusi un sarunu procedūras rezultātā vienojusies, ka pašreizējie atkritumu apsaimniekotāji - SIA "Clean R", SIA "Eco Baltia vide" un SIA "Lautus" - darbu turpinās līdz iepirkuma noslēgumam, kas plānots nākamā gada sākumā.

Tomēr Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ieskatā ar to nebija pietiekami, jo starp operatoriem un iedzīvotājiem joprojām nav noslēgti jauni sadarbības līgumi, kas kalpotu par juridisku pamatu pakalpojuma sniegšanai.

Tā rezultātā valdība decembra sākumā lēma pagarināt ārkārtējās situācijas regulējumu pagarināt, bet pēc tam tika nolemts sākt Rīgas domes atlaišanas likumprojekta izstrādi, jo, VARAM ieskatā, dome atkārtoti nav spējusi nodrošināt vienu no savām autonomajām funkcijām.

Kā ziņots, Rīgas pilsētas pašvaldība un "Getliņi Eko" noslēdza 686,3 miljonu eiro vērtu Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas publiskās-privātās partnerības procedūru, par konkursa uzvarētāju atzīstot SIA "CREB Rīga", ko izveidojuši divi vides pakalpojumu sniedzēji - "Clean R" un "Eco Baltia vide". Atbilstoši publiskās-privātās partnerības procesam konkursa uzvarētājam no 15.septembra bija jānodrošina Rīgas sadzīves atkritumu apsaimniekošanu un investīcijas turpmākos 20 gadus.

Savukārt jūnija sākumā "Getliņi Eko" un "CREB Rīga" reģistrēja kopsabiedrību "Rīgas vides pakalpojumi", taču vēlāk uzņēmums mainīja nosaukumu, pārtopot par "Tīrīga".

Konkurences padome, pamatojoties uz aizdomām par iespējamu līguma par Eiropas Savienības darbību 102.pantā noteiktā dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas aizlieguma pārkāpumu, ierosināja pārkāpuma lietu pret Rīgas pilsētas pašvaldību un "Getliņi Eko". Lai lietas izpētes laikā atkritumu apsaimniekošanas tirgū Rīgā saglabātu konkurenci, KP pieņēma lēmumu noteikt pagaidu noregulējumu, kas tostarp aizliedz "Tīrīga" slēgt līgumus ar iedzīvotājiem par atkritumu apsaimniekošanu pēc 15.septembra.

Šogad 11.septembrī valdība izsludināja ārkārtas situāciju atkritumu apsaimniekošanas jomā Rīgā. Ņemot vērā valdības rīkojumu, Rīgas dome organizēja sarunu procedūru, kuras laikā trīs no četriem līdzšinējiem atkritumu apsaimniekošanas operatoriem piekrita turpināt nodrošināt pakalpojumu sniegšanu. Attiecīgi kopš 15.septembra Rīgā atkritumus izved pēc ārkārtas situācijas pagaidu plāna.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu