Mazinās administratīvo slogu muitas jomā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste / LETA

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Muitas likumā, lai mazinātu administratīvo slogu uzņēmējiem un vienkāršotu komercdarbību.

Muitas likums papildināts ar jaunām normām, nosakot, ka atsevišķām precēm Valsts ieņēmumu dienests (VID) muitošanu visā Latvijas teritorijā veic ārpus kārtas. Minētā norma Muitas likumā iekļauta, ņemot vērā gan komersantu, gan VID iniciatīvu, tādējādi atvieglojot un vienkāršojot komercdarbības praksi, kā arī mazinot administratīvo slogu.

Tāpat likumā noteiktas vietas, kurās var atrasties preces, piemērojot eksporta procedūru vai iesniedzot reeksporta deklarāciju, kā arī vietas, kurās var uzglabāt eksporta procedūrā izlaistās preces. Paredzēts, ka minētās normas ļaus samazināt komersantiem administratīvo slogu un eksporta (loģistikas) operāciju finansiālās izmaksas - nepieciešamība preces pārvietot uz muitas iestādi, transportlīdzekļu dīkstāve u.c. Regulējums ļaus personām optimizēt loģistikas procesus un paaugstinās konkurētspēju.

Finanšu ministrijas darbības stratēģijas 2017.-2019.gadam ietvaros, lai uzlabotu uzņēmējdarbības vidi un veicinātu godīgu konkurenci muitas jomā, ministrijas darba plānā ir iekļauts uzdevums - uzlabota normatīvu izstrādi, lai ieviestu Eiropas Savienības (ES) regulu prasības jautājumos, kas atstāti dalībvalstu kompetencē un uzlabotu konkurētspēju. Uzdevuma ietvaros Muitas likumā iestrādāts regulējums saistībā ar regulas Nr.952/2013 piemērošanu attiecībā uz muitas parāda paziņošanas termiņa noilguma pagarināšanu.

Regulā attiecībā uz muitas parāda noilgumu noteikts, ka muitas parādu parādniekam nepaziņo, ja ir pagājuši trīs gadi kopš muitas parāda rašanās dienas. Savukārt, ja muitas parāds radies tādas darbības rezultātā, par kuru laikā, kad šī darbība veikta, varēja ierosināt krimināllietu, minēto trīs gadu termiņu pagarina līdz laika posmam, kas ir vismaz pieci gadi, bet ne vairāk kā 10 gadi.

Atbilstoši valdības lēmumam Muitas likums papildināts ar normu, ka tad, ja muitas parāds ir radies tādu darbību rezultātā par kurām laikā, kad tās veiktas, varēja sākt kriminālprocesu, muitas parāda paziņošanas noilguma termiņš ir pieci gadi no muitas parāda rašanās dienas.

Ja līdz šim likumā bija noteikts, ka personai nepaziņo par radušos muitas parādu, ja tā summa ir mazāka par 10 eiro, tad turpmāk šī robeža būs 50 eiro.

Tāpat ar grozījumiem Muitas likumā tiek mazināts administratīvais slogs pagaidu uzglabāšanas vietas turētājiem, uzlabota uzņēmējdarbības vide, kā arī veicināta godīga konkurence muitas jomā, noregulējot situāciju uz pagaidu uzglabāšanas vietā esošo kravu pārbaudi (svēršanu), izvedot kravu kontroles pasākumiem uz citu muitas iestādes apstiprinātu vietu, nepiemērojot kādu citu muitas procedūru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu