Iedzīvotāji protestē pret rotaļlaukuma demontāžu Valdeķu ielā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) vairākkārt saņēmusi Rīgas domes atteikumu pārņemt savā īpašumā zemesgabalu Valdeķu ielā 15, uz kura atrodas bērnu rotaļlaukums, pret kura demontāžu šodien protestē iedzīvotāji, norādīja VNĪ Nekustamā īpašuma iznomāšanas un pārdošanas pārvaldes direktore Anita Feldmane.

Viņa informēja, ka VNĪ vairākkārtīgi vērsusies pie Rīgas domes, lai risinātu Valdeķu ielas 15 iedzīvotāju uzbūvētās bērnu rotaļlaukuma konstrukcijas jautājumu. 2015.gadā VNĪ lūdza Rīgas domi nodalīt minēto zemesgabalu, uz kura atrodas konstrukcijas, un saņēma Rīgas domes atteikumu.

"Pēcāk vairākkārtīgi piedāvājām Rīgas pašvaldībai, kuras pienākumos ir nodrošināt publisko atpūtas teritoriju attīstību, pārņemt minēto zemi savā īpašumā un saņēmām vairākkārtīgu atteikumu. Citu likumā noteiktu mehānismu, kā rīkoties, lai Valdeķu ielas nama iedzīvotāji varētu turpmāk lietot šo zemesgabalu, valsts kapitālsabiedrībai nav," skaidroja Feldmane.

Viņa uzsvēra, ka VNĪ ir valsts kapitālsabiedrība un tai nav likumā noteiktu tiesību vienkārši dāvināt kādai iedzīvotāju grupai valstij piederošu zemi. Rīgas domes Īpašuma departaments iedzīvotāju pašu uzbūvētās rotaļu laukuma konstrukcijas atzinis par nedrošām.

Tāpat Feldmane norādīja, ka VNĪ piedāvājis Valdeķu 15 nama iedzīvotājiem bērnu rotaļlaukuma konstrukciju pārnest uz pašiem iedzīvotājiem piederošo zemesgabala teritoriju - namam piegulošo teritoriju. Atbildi no Valdeķu 15 nama iedzīvotājiem VNĪ nav saņēmis.

Kā novēroja aģentūra LETA, pie domes šodien plkst.11.30 bija sanākuši aptuveni 10 nama iedzīvotāju, ar tādiem plakātiem kā "Atdodiet bērniem spēļlaukumu" un citiem. Pie viņiem uz sarunu bija iznākuši arī trīs "Latvijas attīstībai" deputāti.

Jau ziņots, ka trešdien Valdeķu ielā 15 esošā nama iedzīvotāji protestē pret bērnu laukuma nojaukšanu. Plkst.11.30 iedzīvotāji pulcējas pie Rīgas domes, bet plkst.14 - pie VNĪ ēkas Vaļņu ielā 28.

Kā norāda nama iedzīvotāju pārstāvis Ģirts Spakovics, šā gada novembrī Valdeķu ielā 15 esošā nama iedzīvotāji konstatēja, ka pagalmā notiek būvdarbi, veicot pagalmā esošā bērnu laukuma demontāžu. Tomēr dokumentus, kas apliecina demontāžas likumību, būvnieki uzrādīt nav varējuši. Pēc skaidrojuma iedzīvotāji ir vērsušies Rīgas pilsētas būvvaldē un VNĪ, taču atbildi neesot saņēmuši.

Būvvaldes pārstāvis Edgars Butāns pastāstīja, ka konkrētais zemesgabals pieder valstij Finanšu ministrijas personā un to apsaimnieko VNĪ. Pēc viņa teiktā, īpašums atrodas ārpus publiskās ārtelpas, kas nozīmē, ka saskaņā ar būvniecības normatīviem rotaļu laukuma uzstādīšana šajā vietā nav jāsaskaņo ar būvvaldi. Tāpat jāsaskaņo nav arī tā demontāža, līdz ar ko būvvalde nav atbildīga par tur patlaban notiekošajiem darbiem.

Iedzīvotāju pārstāvis Spakovics norāda, ka vēsturiski rotaļu laukums tur atrodas jau no deviņdesmitajiem gadiem, taču šovasar ar VNĪ lēmumu tika demontēta bērnu laukumam blakus esošā garāža, dzēšot arī kadastra numuru, tādējādi paaugstinot zemesgabala nomas maksu.

"Uz šo faktu otras garāžas īpašnieks, kas ir nomnieks daļai zemes, pēkšņi, izrādot protestu, reaģēja ar pieprasījumu demontēt bērnu laukumu," skaidro Spakovics, norādot, ka nama iedzīvotāji gan ar to nav mierā, jo bērnu laukums ir vienīgais šajā apkaimē un ir kļuvis par iecienītu atpūtas vietu visu apkārtējo māju iemītniekiem.

Iedzīvotāju ieskatā, lai gan formāli zemesgabals ir atdalīts, viņuprāt, tas pieder Valdeķu ielas 15 zemes īpašumam.

"Maza, formāla kļūda dokumentos pirms daudziem gadiem, šobrīd liek ciest daudzām šeit ilgu laiku dzīvojošām ģimenēm. Visus šos gadus bērnu rotaļu laukumu ir kopuši un uzturējuši ēkas Valdeķu ielas 15 iedzīvotāji," pauž rīdzinieks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu