Linkaits: "Ventas ostas" izveidi atcels pēc iepazīšanās ar ASV lēmumu (10)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Satiksmes ministrs Tālis Linkaits
Satiksmes ministrs Tālis Linkaits Foto: Zane Bitere/LETA

Lēmums par valstij piederošas kompānijas "Ventas osta" izveides, lai pārņemtu Ventspils brīvostas pārvaldes saistības, atcelšanu tiks pieņemts pēc iepazīšanās ar ASV lēmuma par Ventspils brīvostas pārvaldes izņemšanu no sankciju saraksta pamatojumu, ceturtdien intervijā Latvijas Radio sacīja satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP).

"Loģiski domājot, šāda struktūra nebūtu vajadzīga, bet vispirms mēs tomēr gribam pārliecināties, uz kādu lēmumu un kādu pieņēmumu pamata ASV puse ir pieņēmusi šo lēmumu [par Ventspils brīvostas pārvaldes izņemšanu no sankciju saraksta], lai mums nesanāk tā, ka mēs kaut ko atceļam, uz kā pamata ASV faktiski ir pieņēmusi lēmumu," teica Linkaits. Viņš arī atzina, ka

līdz šim ASV lēmums iekļaut Ventspils brīvostas pārvaldi sankciju sarakstā būtisku kaitējumu nav nodarījis.

Tostarp ministrs minēja, ka sadarbībā ar ostas ilgtermiņa partneriem traucējumu nebija un vien atsevišķu kuģu īpašnieki saistībā ar Ventspils brīvostas pārvaldes iekļaušanu sankciju sarakstā izvēlējās neienākt Ventspils ostā.

"Ilgtermiņa sadarbības partneri, kas Ventspils ostai bija, tie parādīja, ka viņiem ir interese turpināt sadarbību, līdz ar to tur nekādu traucējumu nebija. Daži kuģu īpašnieki piesardzības dēļ bija mainījuši savus maršrutus un bija izvēlējušies Ventspils ostā neienākt. Pašlaik šo risku mēs esam novērsuši, un es paļaujos, ka nekādu būtisku kaitējumu šis lēmums nebūs devis," sacīja Linkaits.

ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) paziņojis par sankciju atcelšanu pret Ventspils brīvostu un Ventspils brīvostas pārvaldi.

Pēc Ārlietu ministrijā (ĀM) skaidrotā, šo lēmumu ASV pieņēma pēc intensīvām pārrunām ar Latvijas vēstniecību ASV, ĀM un citām institūcijām, kā arī iepazīstoties ar visām Latvijas veiktajām un plānotajām darbībām, lai neatgriezeniski novērstu sankcionētās fiziskās personas ietekmi Ventspils brīvostā un Ventspils brīvostas pārvaldē.

"Līdz ar to Ventspils brīvostas pārvalde, Ventspils brīvosta un uzņēmumi, kas darbojas ostā, var netraucēti turpināt darbu," norādīja ĀM.

Vienlaikus OFAC nav mainījis lēmumu noteikt sankcijas pret Ventspils attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.

Tāpat ziņots, ka OFAC 9.decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteica sankcijas Ventspils mēram Aivaram Lembergam ("Latvijai un Ventspilij") un četrām ar viņu saistītām juridiskām personām - Ventspils brīvostas pārvaldei, Ventspils attīstības aģentūrai, Biznesa attīstības asociācijai un Latvijas Tranzīta biznesa asociācijai.

Reaģējot uz Ventspils brīvostas iekļaušanu sankciju sarakstā, Saeima grozīja likumus, lai Ventspils brīvostu un arī Rīgas brīvostu nodotu valsts pārziņā.

Savukārt otrdien, 17.decembrī, valdība atbalstīja Satiksmes ministrijas rosinājumu dibināt jaunu kompāniju - "Ventas osta", kas nodrošinās Ventspilī esošās ostas teritorijas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu