Latvijas Bankas prezidenta amatā stājas Mārtiņš Kazāks

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Bankas padomes loceklis Mārtiņš Kazāks piedalās diskusijā "Ar valsts budžeta svirām pret nabadzību un nevienlīdzību"
Latvijas Bankas padomes loceklis Mārtiņš Kazāks piedalās diskusijā "Ar valsts budžeta svirām pret nabadzību un nevienlīdzību" Foto: Evija Trifanova / LETA

Šodien Latvijas Bankas prezidenta amatā stāsies Mārtiņš Kazāks, kurš šajā amatā nomainīs ilggadīgo bijušo centrālas bankas prezidentu Ilmāru Rimšēvicu. 12.decembrī par Kazāka iecelšanu Latvijas Bankas prezidenta amatā nobalsoja 76 Saeimas deputāti.

Iepriekš Kazāks ieņēma Latvijas Bankas padomes locekļa amatu. Viņš bija viens no četriem plašāk izvērtētiem bankas vadītāja amata kandidātiem.

Kazāks Latvijas Universitātē ieguvis bakalaura grādu ekonomikā, Kembridžas Universitātē - diplomu ekonomikā un Londonas Universitātē - maģistra grādu ekonomikā ar izcilību un doktora grādu ekonomikā.

Mārtiņš Kazāks: Raidījumā "1:1" Ekonomikai jābūt sociāli atbildīgai

Iepriekš Kazāks bijis vadošais ekonomists Finanšu ministrijas Makrofiskālās analīzes un prognozes departamentā, kā arī bijis pētniecības asistents "International Research and Exchanges Board" (IREX) Rīgas birojā. No 2000.gada septembra līdz 2001.gada jūnijam un no 2001.gada septembra līdz 2002.gada jūnijam Kazāks bijis pētnieka asistents Londonas Universitātes koledžas Slāvu un Austrumeiropas studiju skolas Sociālo zinātņu departamentā.

No 2005.gada novembra līdz 2009.gada decembrim Kazāks strādāja "Hansabankā" (pašlaik "Swedbank") par galveno ekonomistu Latvijā un galveno makroekonomikas analītiķi Baltijā. No 2010.gada janvāra līdz 2018.gada augustam viņš bija "Swedbank" grupas galvenā ekonomista vietnieks, "Swedbank" galvenais ekonomists Latvijā un "Swedbank" grupas Baltijas valstu Makroekonomikas pētījumu daļas vadītājs.

Kazāks strādājis arī par pasniedzēju Rīgas Ekonomikas augstskolā (Stockholm School of Economics in Riga), Londonas Universitātē, Rīgas Stradiņa universitātē un Rīgas Biznesa skolā. Viņš darbojies Valsts prezidenta Stratēģiskās analīzes komisijā (2006-2011), Banku augstskolas Padomnieku konventā, Liepājas Universitātes padomnieku konventā un Fiskālās disciplīnas padomē (2014-2018). Kazāks ir arī "Ekonomistu apvienības 2010" un "National Association for Business Economics" (ASV) biedrs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu