Eksperti iesaka: kad noņemt Ziemassvētku rotājumus? (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Diemžēl skaistais Ziemassvētku laiks ir beidzies un nu ir pienācis laiks atgriezties realitātē un arī lēnām domāt par rotājumu noņemšanu. 

Ziemassvētku dāvanas ir atvērtas, Jaunais gads sagaidīts un piparkūkas ir apēstas, taču vēl kādu laiku pilsētās ir ierasts redzēt Ziemassvētku rotājumus arī pēc šiem svētkiem. Kas attiecas uz mājokli - ir grūti noteikt, kad rotājumus ir vēlams noņemt. Ziemassvētku rotājumiem nav derīguma termiņa, un ja šie spīdekļi silda sirdi - tos var glabāt kaut vai līdz pavasarim, taču mājokļa kārtošanas un organizēšanas eksperti portālam "Best life online" atklāj citu dziesmu.

Viduslaikos un vēl Viktorijas laikmetā bija pieņemts Ziemassvētku rotājumus noņemt 12. naktī pēc Ziemassvētku vakara jeb Zvaigznes dienā.

Tolaik tika uzskatīts, ka ilgāk par 12 naktīm noturēti dekori nes nelaimi.

Senāk cilvēki ticēja, ka dekoros iedzīvojas trīs gudrie jeb trīs gari un, rotājumus glabājot ilgāk par Zvaigznes dienu, trīs gudrie nespēj doties prom, tāpēc tie soda slinkos mājiniekus par dekorāciju nenoņemšanu. 

Tiesa, kaut arī mūsdienās uz šo stāstu paļaujas tikai saujiņa cilvēku, tomēr arī profesionāli dekoratori iesaka pārāk neaizrauties ar ilgu dekorāciju glabāšanu.

Mājokļu organizators Mārtijs Bašers iesaka sākt pakot rotājumus jau pirms Jaungada svinībām un sagaidīt jaunu gadu ar svaigu un tīru mājokli. Taču reti kurš atbrīvojas no rotājumiem tik ātri. 

Dekoratori iesaka no eglītes un adventes vainaga atbrīvoties, tiklīdz šie mūžzaļo koku rotājumi sāk pastiprināti birdināt skujas vai tās palikušas ievērojami blāvākas un sakaltušas. Kas attiecas uz lampiņām - ja tās nav pārāk raibas un neuzkrītošas, tās var priecēt acis ilgāku laiku, proti, beidzoties Ziemassvētkiem, tumšais laiks nebeidzas - lampiņu virtenes, svecītes un citas gaismiņas palīdzēs radīt patīkamu un gaišu atmosfēru mājoklī. 

Liec aiz auss -  eglītes nedrīkst tā vienkārši izmest konteinerā. Tās aizņem daudz vietas konteineros, turklāt sakaltušās eglītes ir iespējams lietderīgi izmantot. Piemēram, tās var izmantot kā kurināmo; sasmalcināt un izmantot kā mulču vai kompostēt. Latvijas lielākajās pilsētās vides pakalpojumu uzņēmumi un māju apsaimniekotāji piedāvā savākt eglītes bez maksas.  

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu