"Latvenergo" TEC pērn saražots par 5% vairāk elektroenerģijas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Elektrības pārvadi.
Elektrības pārvadi. Foto: SEBASTIEN BOZON / AFP

AS "Latvenergo" termoelektrocentrālēs (TEC) pērn saražotas 2780 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas, kas ir par 5% vairāk nekā 2018.gadā, aģentūru LETA informēja "Latvenergo" pārstāve Ivita Bidere.

Gadu iepriekš 2018.gadā "Latvenergo" TEC-1 un TEC-2 tika saražots lielākais elektroenerģijas apjoms pēc to rekonstrukcijas, kā arī lielākais kopš 2002.gada - 2644 GWh. Taču pērn ir saražots par 5% vairāk nekā 2018.gadā, saražojot vēsturiski visvairāk elektroenerģijas.

Kopumā 2019.gadā TEC saražota vairāk nekā puse no "Latvenergo" koncernā saražotās elektroenerģijas, kas ir 4832 GWh.

Bidere skaidroja, ka augsto izstrādi veicināja TEC konkurētspēja, elektroenerģijas pieprasījums un tā nodrošinājuma iespējas reģionā, jo 2019.gadā kaitīgo izmešu augstā līmeņa dēļ tika samazināta Igaunijas degslānekļa staciju izstrāde. Savukārt "Latvenergo" TEC pēc rekonstrukcijas ir līdz minimumam samazināts oglekļa dioksīda (CO2) izmešu apjoms, maksimāli efektīvi izmantojot energoresursus enerģijas ražošanai. Tāpat pērn laikā, kad Daugavas HES darbību ietekmēja zema ūdens pietece Daugavā, abās TEC tika saražots vairāk, lai nodrošinātu elektroenerģijas tirgus pieprasījumu.

"Ja pirms gada varējām lepoties ar rekordaugsto TEC izstrādi, tad pārsniegtie gada rezultāti pierāda, ka enerģētikas nozarē biznesa lēmumi ir ilgtermiņa," norādīja "Latvenergo" ražošanas direktors Aivars Kvesko, piebilstot, ka jau gadiem iepriekš bija zināms, ka kaimiņvalstīs mainīsies jaudu situācija, un tas tika ņemts vērā, plānojot "Latvenergo" TEC rekonstrukcijas un darbību. 

Kā norādīja Kvesko, šodien redzams, ka TEC tiek izmantotas vislabākajā veidā, palielinot no Latvijas eksportētās elektroenerģijas daudzumu. "TEC ir neaizstājamas arī situācijā, kad iespējas ražot elektrību no citiem resursiem - mūsu gadījumā ūdens, ir ierobežotas," pauda ražošanas direktors.

Salīdzinot TEC un Daugavas HES izstrādi deviņu mēnešu periodā, pērn elektroenerģijas izstrādes apjoms HES, salīdzinot ar attiecīgo periodu 2018.gadā, ir samazinājies par 37% un ir 1367 GWh, ko ietekmēja mazāka ūdens pietece Daugavā, kas vidēji bija tikai 357 kubikmetri sekundē, bet attiecīgajā periodā iepriekš - 594 kubikmetri sekundē.

"Latvenergo" paredz, ka nākotnē uzņēmuma TEC kļūs tirgū vēl konkurētspējīgākas, izbūvējot Baltijā lielāko siltuma akumulācijas tvertni. Tās būvniecības darbi sākušies 2019.gada novembrī TEC-2 teritorijā, un darbus plānots pabeigt līdz šī gada beigām.

"Latvenergo" koncerna mātesuzņēmuma auditētais apgrozījums 2018.gadā bija 435,199 miljoni eiro, kas ir par 12,7% mazāk nekā 2017.gadā, bet kompānijas peļņa pieauga par 41% un bija 212,733 miljoni eiro. Savukārt "Latvenergo" koncerns 2018.gadā strādāja ar 878,008 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 5,1% mazāk nekā 2017.gadā, bet koncerna peļņa saruka 4,2 reizes un bija 75,955 miljoni eiro.

"Latvenergo" nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, dabasgāzes tirdzniecību, elektroenerģijas sadales pakalpojumu nodrošināšanu un pārvades aktīvu nomu. "Latvenergo" obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu