Iedzīvotāji panāk savu: VNĪ pagaidām atsakās no biroju ēkas celtniecības Teikā (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no TV3 video

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pagaidām neveiks nekādas darbības bijušā velotreka "Marss" vietā Brīvības gatvē 207, kur iecerēts būvēt biroju ēku valsts iestāžu vajadzībām.

Pirmdien VNĪ pārstāvji tikās ar Teikas apkaimes biedrības un inovāciju kustības "Vefresh" pārstāvjiem, kuri savākuši vairāk nekā 10 000 iedzīvotāju parakstus priekšlikumam šajā teritorijā izveidot parku.

"Iepazināmies ar iedzīvotāju iniciatīvu un parka projektu. Aktīvisti solīja turpmāk doties uz Finanšu ministriju (FM) un, iespējams, arī uz Saeimu.

VNĪ no savas puses apsolīja, ka pagaidām netiks veiktas nekādas darbības - netiks cirsti koki un netiks sākti būvdarbi,"

stāstīja  VNĪ Korporatīvās komunikācijas daļas vadītāja Inta Plūmiņa.

Jautāta, vai plānotajai biroju ēkai jau ir izstrādāts projekts, kuram izsniegta būvatļauja, Plūmiņa norādīja, ka pagaidām var pateikt tikai to, ka šis zemesgabals VNĪ portfelī ir iezīmēts kā teritorija, kurā paredzēta biroju attīstība valsts iestāžu vajadzībām.

Teikas apkaimes biedrība sociālajā tīklā "Facebook" norādījusi, ka pozitīvi vērtē VNĪ pausto, ka sabiedrības viedoklis ir jāņem vērā, un solījumu, ka apbūves darbi, tai skaitā koku ciršana, teritorijā nenotiks līdz brīdim, kad būs skaidrība un atbilstošs lēmums no atbildīgajām institūcijām.

"Īpaši būtiski ir tas, ka VNĪ ir gatavi tikties ar Rīgas domi un pārrunāt iespējamo zemes maiņu.

Tā kā no Rīgas domes līdz šim ir izskanējis atbalsts parka izveidei minētajā teritorijā, parka idejas autori sekos līdzi sarunas gaitām un solījumu izpildei,"

norāda Teikas apkaimes biedrība.

Iniciatīvas autori tuvākajā laikā tiksies ar finanšu ministru Jāni Reiru (V), kas ir VNĪ kapitāldaļu turētājs, tāpat paralēli savāktās balsis tiks iesniegtas Saeimai, lai lemtu par turpmāko attīstību šajā jautājumā.

FM pārstāvis Aleksis Jarockis aģentūrai LETA paskaidroja, ka lēmumu par biroju ēkas būvniecību šajā vietā ir pieņēmusi vēl iepriekšējā valdība, tāpēc VNĪ šis Ministru kabineta (MK) lēmums ir saistošs. Jautājumu izskatīšanai MK nav virzījusi FM. Tāpat FM kā VNĪ kapitāldaļu turētāja nevar lemt par turpmāko rīcību ar biroju ēkas būvniecību vai tās apturēšanu, skaidroja Jarockis.

"Vienlaikus FM respektē Teikas apkaimes biedrības un inovāciju kustības "Vefresh" iniciatīvas par iespējamiem priekšlikumiem par turpmāko rīcību ar bijušā velotreka "Marss" teritoriju, kā arī ņems vērā visus turpmākos MK un Saeimas lēmumus, kas attiecas uz šo jautājumu," piebilda Jarockis.

Iepriekš Plūmiņa skaidroja, ka VNĪ kā kapitālsabiedrības uzdevums ir turēt valstij piederošus vērtīgus īpašumus un vairot, lai valsts īpašumu vērtība pieaugtu. Zemesgabalā Brīvības gatvē 207, ievērojot teritorijas atrašanās vietu Rīgas centrā un sasniedzamību, nākotnē plānots attīstīt biroju ēku valsts iestāžu biroju telpu vajadzībām.

Plūmiņa norādīja, ka VNĪ portfelī šis īpašums ir valsts iestāžu vajadzībām paredzēta attīstāma teritorija, saistīts arī ar degradēto teritoriju sakārtošanu un jaunas elpas piešķiršanu dažādiem pilsētas rajoniem, ņemot vērā, ka Teika ir rajons, kas aug un attīstās par vienu no Rīgas darījumu centriem.

Jautāta, kādas ir plānotās biroju ēkas būvniecības izmaksas, Plūmiņa skaidroja, ka par konkrētām izmaksām runāt ir pāragri, jo pašlaik zemesgabalam ir tikai noteikts nākotnes lietojuma mērķis valsts īpašumu portfelī.

"Pilnībā izprotam sabiedrības rūpes un vēlmi veidot sev tīkamu apkārtnes vidi. Kā valsts interešu pārstāvis VNĪ darbojas tikai likuma ietvaros un saskaņā ar kapitālsabiedrības deleģētajiem uzdevumiem.

Ja savāktie iedzīvotāju paraksti tiks iesniegti tālākai izskatīšanai Saeimā, respektēsim aktīvistu izvēlēto tiesisko ceļu un kā atbildīga kapitālsabiedrība rīkosimies atbilstoši pieņemtajam lēmumam,"

piebilda Plūmiņa.

Jau ziņots, ka rīdzinieki trīs nedēļu laikā savākuši vairāk nekā 10 000 parakstu par ieceri Brīvības ielā 207, bijušā velotreka "Marss" vietā, izveidot parku, tādējādi no izciršanas pasargājot arī virkni ilggadīgu koku, liecina iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" atrodamā informācija.

Parakstu vākšanu iniciējusi Teikas apkaimes biedrība un inovāciju kustība "Vefresh". Aktīvisti raksta, ka Brīvības gatvē 207 jau kopš pagājušā gadsimta sākuma ir bijusi zaļa, publiski pieejama teritorija - sporta biedrības "Marss" velotreks.

"Šis zemes gabals, uz kura aug vairāki desmiti simtgadīgu koku, ir valsts īpašumā, un tā ir vienīgā vieta plašā apkārtnē, kur par minimāliem līdzekļiem var ierīkot parku. Rīgas dome atbalsta šo ieceri, tomēr VNĪ vēlas tur būvēt biroju ēku," pauž iedzīvotāji.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu