Ozolnieku novada dome lūdz likumsargus pārbaudīt bijušās domes vadības iespējamos pārkāpumus jaunas katlu mājas izbūvē (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Policija. Ilustratīvs attēls.
Policija. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Ceturtdien, dienu pirms notiks neuzticības balsojums domes priekšsēdētājam Dainim Liepiņam (LRA), viņš vērsies tiesībsargājošajās iestādēs ar lūgumu pārbaudīt bijušās domes un komunālā uzņēmuma SIA "Ozolnieku KSDU" vadības iespējamos pārkāpumus, kas veikti, izbūvējot katlu māju, liecina Korupcijas novēršanas apkarošanas birojam, Ģenerālprokuratūrai un Valsts policijai adresētais iesniegums.

Iesniegumā norādīts, ka 2015.gadā "Ozolnieku KSDU" noslēgusi 1 260 000 eiro vērtu līgumu ar SIA "INOS" par šķeldas katlu mājas projektēšanu, autoruzraudzību un būvdarbu veikšanu. Pēc Liepiņa teiktā, veicot pārbaudi, pašvaldība ir konstatējusi vairākas neatbilstības projektam.

Tiek norādīts, ka nav nodrošināta jaunās šķeldas katlu mājas un esošās gāzes katlu mājas vadība vienotā sistēmā, lai gan šāda prasība bija ietverta iepirkuma dokumentos. Tāpat esot secināts, ka ir izbūvēta piedāvājumam neatbilstoša, lētāka pelnu izvadīšanas iekārta, kas ekspluatācijā rada papildu riskus un izmaksas.

Tāpat neesot piegādāts un uzstādīts avārijas barošanas dīzeļģenerators, kas nozīmē, ka netiek nodrošināta nepārtraukta siltumapgāde elektroenerģijas piegādes pārtraukumu gadījumos. Pēc domes vadības iesniegumā paustā, būvdarbi tika izpildīti, neievērojot termiņus, un projekta dokumentācijā neesot atrodams juridisks pamatojums termiņa pagarināšanai.

"Pašvaldība neatrod nevienu oficiālu dokumentu, kas izskaidrotu vai pamatotu šādu izpildītājam labvēlīgu izmaiņu veikšanu projektā. Neoficiālās sarunās "INOS" pārstāvji ir minējuši, ka esot bijušas neoficiālas vienošanās ar "Ozolnieku KSDU" un Ozolnieku novada domes tā laika vadību," iesniegumā raksta dome.

Pašvaldībai uzskata, ka, iespējams ir nodarīts kaitējums un radīts zaudējums gan pašvaldības uzņēmumam, gan iedzīvotājiem. Turklāt, lai konstatētu neatbilstības un defektus, dome neesot varējusi pārbaudīt visu projekta dokumentāciju, jo tā "Ozolnieku KSDU" neesot pieejama.

"Pašvaldība šobrīd var tikai pieņēmumu formā minēt, ka tā ir tā laika domes un "Ozolnieku KSDU" vadības rupja nolaidība vai apzināta un, iespējams, koruptīva rīcība, slēpjot vai pat iznīcinot dokumentus, kam normatīvajos aktos noteikts desmit gadu glabāšanas termiņš," minēts iesniegumā.

Tāpēc pašvaldība lūdz atbildīgās iestādes veikt izmeklēšanu, izvērtēt iepriekšējās domes un "Ozolnieku KSDU" vadības rīcību un nepieciešamības gadījumā saukt personas pie atbildības.

Liepiņš aģentūrai LETA pauda, ka pārbaudi pašvaldības speciālisti veikuši ilgāku laiku, un, iespējams, šis ir bijis viens no iemesliem, kāpēc tostarp ar bijušā mēra Pētera Veļecka (LZS) iniciatīvu rosināts neuzticības balsojums.

Jau ziņots, ka rīt plkst.10 sasaukta Ozolnieku novada domes sēde, kurā iekļauts jautājums par neuzticības izteikšanu Liepiņam. 

Domnieks, bijušais domes priekšsēdētājs Veļeckis aģentūrai LETA vien paziņoja, ka deputāti ir izmantojuši savas tiesības un lēmums ir bijis politisks, bet plašāk iesniegums par neuzticības izteikšanu netiks komentēts. Veļeckis pieļāva, ka kāds no deputātiem domes sēdes debatēs viedokli pamatos.

Nerunīgs bija arī Ervins Vēveris (LZS), kurš arī ir parakstījis iesniegumu. Neuzticības izteikšanu viņš nekomentēja, taču pauda cerību, ka opozīcijai iecerētais izdosies, un domē tiks ievēlēts jauns priekšsēdētājs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu