EM paredzējusi atbalsta pasākumus tūrisma nozarei (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ekonomikas ministrija.
Ekonomikas ministrija. Foto: LETA

Ņemot vērā jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 ietekmi uz tūrisma nozari, Ekonomikas ministrija paredzējusi vairākus atbalsta pasākumus, informē Ekonomikas ministrijas pārstāve Evita Urpena.

Viņa atklāja, ka Ekonomikas ministrija plāno sniegt īstermiņa finansiālu atbalstu, atlikt nodokļu maksājumus uzņēmumiem, kā arī piešķirt darbaspēka nodokļu brīvdienas vismaz sešu mēnešu garumā.

Vienlaikus paredzēts palielināt Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu vietējā tūrisma veicināšanai, kā arī starptautiskā tūrisma plūsmas veicināšanai pēc situācijas stabilizēšanās. 

Urpena norādīja, ka Ekonomikas ministrija pēdējo nedēļu laikā organizējusi vairākas tikšanās ar dažādu tautsaimniecības nozaru organizācijām un uzņēmējiem, lai apzinātu esošo situāciju un problēmjautājumus, ar kuriem patlaban saskaras uzņēmēji saistībā ar Covid-19 izplatīšanos pasaulē.

Vienlaikus apzināts uzņēmēju viedoklis par viņiem nepieciešamo palīdzību un valsts atbalstu.

Pēc Urpenas teiktā, patlaban Ekonomikas ministrijai notiek dialogs ar tūrisma nozares uzņēmējiem, tiek apzināta situācija nozarē, tostarp viesnīcu un restorānu biznesā un vērtētas atbalsta iespējas. Pēc viņas teiktā, tūrisma nozare ir viena no lielākajām Latvijā - nozares tiešais ieguldījums iekšzemes kopproduktā veido gandrīz 5%.

Viņa atzīmēja, ka tūrisma nozare patlaban apkopo datus par jūtamo ietekmi, ko rada gandrīz visu valstu īstenotie pasākumi ceļošanas un jebkādas pārvietošanās ierobežošanai. 

"Ir skaidrs, ka vīrusa Covid-19 izplatīšanās prioritāri ietekmē tūrisma operatoru un pakārtoti tūrisma aģentūru darbību atcelto ceļojumu dēļ. Tūrisma operatoru un tūrisma aģentūru darbību ietekmēs ar nepieciešamība samazināt darba spēku - piespiedu bezmaksas (atsevišķos gadījumos apmaksāti) atvaļinājumi, darbavietu samazināšana, kas vienlaikus radīs slogu arī uz sociālo budžetu. Tāpat negatīva ietekme būs vērojama izmitināšanas nozarē un ēdināšanas sektorā, kā arī muzejos," sacīja Urpena.

Viņa norādīja, ka situācija Eiropā saistībā ar koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 straujo izplatīšanos mainās ik stundu - valstis pastāvīgi uzrauga situācijas attīstību un pieņem lēmumus slimības maksimālai ierobežošanai. Jebkurai valstij, jebkurai ekonomikai primāri ir nodrošināt savu iedzīvotāju veselības aizsardzību.

Jau ziņots, ka saistībā Covid-19 vīrusa izplatību Latvijā līdz Lieldienām izsludināta ārkārtējā situācija, nosakot virkni stingru ierobežojošu pasākumu. Ārkārtējā situācija būs spēkā līdz šā gada 14.aprīlim.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu