Konceptuāli atbalsta daudz bargāku sodu noteikšanu par epidemioloģiskās drošības prasību pārkāpšanu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeima šodien pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumu Administratīvo pārkāpumu kodeksā, paredzot līdz 5000 eiro palielināt sodu par epidemioloģiskās drošības prasību pārkāpšanu un līdz 2000 eiro - par ārkārtējās situācijas noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

Minētais likumprojekts noteikts par steidzamu, tāpēc tas tiks izskatīts divos, nevis trīs lasījumos.

Patlaban Administratīvo pārkāpumu kodekss par epidemioloģiskās drošības prasību pārkāpšanu fiziskajām personām paredz 10 līdz 700 eiro sodu, bet juridiskajām personām - no 140 līdz 2800 eiro sodu. Paredzēts, ka turpmāk par šo pārkāpumu fiziskām personām naudas sods būs no 10 līdz 2000 eiro, bet juridiskām personām - no 140 līdz 5000 eiro. Patlaban kodekss paredz, ka šos pārkāpumus izskata Veselības inspekcija.

Tāpat Administratīvo pārkāpumu kodekss iedzīvotājiem par valdības noteiktās ārkārtējās situācijas noteikto ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpšanu pašlaik paredz naudas sodu līdz 350 eiro. Saskaņā ar grozījumiem paredzēts, ka turpmāk sods par šo pārkāpumu no 10 līdz 2000 eiro. Šīs normas ievērošanu kontrolēs Valsts policija un pašvaldības policija.

Saeima tāpat konceptuāli atbalstīja jaunu kodeksa normu, kas paredz atbildību par informācijas nesniegšanu ārkārtējās situācijas laikā. Tas nozīmē, ka personai, kura nesniedza informāciju, ka ir slima ar infekcijas slimību, bijusi kontaktā ar infekcijas slimību sirgstošu personu vai bijusi infekcijas slimības perēklī varēs piemērot no 10 līdz 2000 eiro sodu. Arī šīs normas ievērošanu kontrolēs Valsts policija un pašvaldības policija.

Jau ziņots, ka sodu palielināšana nepieciešama, jo atbilstoši iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (KPV LV) paustajam cilvēki, par spīti jaunā koronavīrusa draudiem, tomēr neievēro valdības noteiktās fiziskās distancēšanās prasības un citus aizliegumus.

Arī Valsts policijas priekšnieka pienākumu izpildītājs Andrejs Grišins iepriekš žurnālistiem atzina, ka, visticamāk, atsevišķos klajas ignorances gadījumos bargāki sodi būtu jāparedz.

No 13.marta līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Valdība svētdien nolēma, ka uz ārkārtējās situācijas laiku, neievērojot divu metru distanci, vienlaicīgi pulcēties publiskās iekštelpās un publiskās ārtelpās var ne vairāk kā divas personas, personas, kas dzīvo vienā mājsaimniecībā, vecāks un viņa nepilngadīgie bērni, ja viņi nedzīvo vienā mājsaimniecībā, kā arī personas, kuras veic darba vai dienesta pienākumus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu