LIAA 15 biznesa inkubatoros aprīlī uzņemti 74 jauni dalībnieki

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Kaspars Rožkalns.
Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Kaspars Rožkalns. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) inkubācijas programmā pēc 211 iesniegto pieteikumu izvērtēšanas aprīlī uzņemti 74 jauni uzņēmumi, bet pirmsinkubācijas sešu mēnešu programmā uzņemti 214 uzņēmumi, aģentūru LETA informēja LIAA.

LIAA direktors Kaspars Rožkalns uzsvēra, ka ir pozitīvi pārsteigts par jauno uzņēmēju drosmi un vēlmi sevi apliecināt uzņēmējdarbībā šajā laikā, kad daudzi ierastie biznesa modeļi mainās, bet vienlaikus parādās jaunas iespējas, attīstās digitālā tirdzniecība un pakalpojumi tiek sniegti attālināti.

"Redzam, ka uzņēmumu pārstāvētās biznesa nišas ir ļoti dažādas, biznesa inkubatorus kā savu attīstības ceļu izvēlas gan naftas un gāzes ieguves urbšanas aprīkojuma ražotāji, gan dronu šovu veidotāji, gan inteliģento elektrības patēriņa uzraudzības iekārtu izstrādātāji," uzsvēra Rožkalns.

Viņš norādīja, ka šī programma sniedz atbalstu personām un komersantiem uzņēmējdarbības uzsākšanai un attīstībai. Maksimālais līdzfinansējums, kuru viens uzņēmums var saņemt četru gadu inkubācijas periodā ir 200 000 eiro. Tas ir pietiekami liels atbalsts, lai vismaz daļa no jaunajiem inkubatoru uzņēmējiem kļūtu par jaunajiem Latvijas eksporta līderiem, sacīja Rožkalns.

LIAA informēja, ka Latvijā strādā 15 biznesa inkubatori. Viens no tiem ir Radošo industriju inkubators Rīgā, kurā šogad aprīlī uzņemti pieci jauni dalībnieki. Tāpat darbojas inkubatori reģionos - Jūrmalā, kurā uzņemti septiņi jauni dalībnieki, Jelgavā - pieci, Bauskā (nav uzņemti jauni dalībnieki), Talsos - pieci, Kuldīgā - pieci, Ventspilī -septiņi, Liepājā - septiņi, Siguldā - septiņi, Ogrē - pieci, Valmierā - pieci, Jēkabpilī - divi, Madonā - pieci, Daugavpilī - pieci un Rēzeknē - četri. Kopumā no 2016.gada inkubatoru programmā iesaistījušies apmēram 620 uzņēmumu.

Šobrīd maksimālais atbalsts vienam uzņēmumam ir līdz 200 000 eiro trīs gadu periodā jeb tā saucamais "de minimis" atbalsts, saskaņā ar kuru atbalsta projektus par mazām summām trīs gadu periodā nepakļauj vispārējām komercdarbības atbalsta kontroles prasībām.

Atbalsta formas inkubācijā ir līdzfinansējums pakalpojumiem un aprīkojumam, apmācības, atpazīstamības veicināšana. Savukārt atbalsta formas pirmsinkubācijā - apmācības un konsultācijas. Inkubācijas periods ilgst līdz četriem gadiem, bet pirmsinkubācijas periods - sešus mēnešus. Kopējais programmas budžets ir 30,8 miljoni eiro. Plānotais aptverto uzņēmumu skaits inkubācijā - 800, bet pirmsinkubācijā - 2000.

Inkubatoru programmas darbības laiks ir no 2016. līdz 2023.gadam. 2019.gadā kopējais inkubatoros esošo uzņēmumu apgrozījums sasniedza 62 miljonus eiro, bet nomaksāto nodokļu apmērs bija astoņi miljoni eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu