Vairākas Igaunijas bankas pievienojas Latvijas Bankas uzturētajam Zibsaišu reģistram

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Igaunijas "Swedbank", SEB Pank, "Coop Pank" un "LHV Pank" pievienojas Latvijas Bankas uzturētajam Zibsaišu reģistram, aģentūrai LETA pavēstīja Latvijas Bankā.

Tostarp "LHV Pank" Zibsaišu reģistram pievienosies no maija.

Latvijas Bankā norādīja, ka tādējādi tagad arī Igaunijas banku klientiem ir kļuvuši pieejami zibmaksājumi starp bankām, izmantojot zibsaites - iespēju veikt pārskaitījumu, norādot tikai saņēmēja mobilā tālruņa numuru. 

"Savukārt Latvijas Bankai tā ir iespēja nodrošināt šo inovatīvo finanšu pakalpojumu Baltijas mērogā, tādējādi nostiprinot reģiona līdera pozīcijas inovatīvo maksājumu jomā," pauda Latvijas Bankā.

Latvijas Bankas inovatīvo maksājumu pakalpojumu attīstības vadītājs Harijs Ozols atzīmēja, ka ir ļoti pozitīvi, ka Igaunijas finanšu tirgus un vadošās bankas pievienojas Latvijas Bankas izstrādātajam un uzturētajam Zibsaišu reģistram, kas nodrošinās arī Igaunijas banku pakalpojumu lietotāju - iedzīvotāju un uzņēmumu - iespējas veikt ātrus, drošus un ērtus starpbanku maksājumus, zinot tikai naudas saņēmēja mobilā tālruņa numuru. 

"Šādi inovatīvi maksājumi tādējādi kļūst par jauno standartu Baltijas mērogā, kā tas jau krietnu laiku ir ar zibmaksājumiem. Turklāt finanšu pakalpojumu sniedzējiem tiek nodrošināta iespēja tālāk attīstīt uz šiem risinājumiem balstītus inovatīvus maksājumu pakalpojumus. Baltijas valstis ir eirozonas līderes modernu finanšu pakalpojumu ieviešanā, un nedomājam apstāties pie sasniegtā, jo inovatīva finanšu tirgus infrastruktūra nodrošina labāku konkurētspēju mūsu uzņēmumiem un tādējādi stiprina Latvijas un Igaunijas tautsaimniecības," pauda Ozols.

Zibsaišu reģistram pievienojusies arī Latvijas "Swedbank", kā arī banka "Citadele" un "SEB banka".

Kā nākamais Latvijas Bankas sniegto inovatīvo maksājumu pakalpojumu attīstības posms iecerēta zibenīgu maksājuma pieprasījumu ieviešana starpbanku līmenī.

Zibenīgs maksājuma pieprasījums nozīmē to, ka maksājuma pieprasītājs aizpildītu visas pārveduma detaļas, un maksājuma veicējam atliktu vien to apstiprināt internetbankā vai mobilajā lietotnē, ja tas piekrīt maksājuma informācijai, neraugoties uz to, vai abas darījuma puses lieto vienas kredītiestādes vai dažādu kredītiestāžu pakalpojumus. Zibenīgu maksājuma pieprasījumu serviss apvienojumā ar Zibsaišu reģistru nodrošinātu iespēju pieprasīt maksājumu, zinot vien mobilā tālruņa numuru.  

Pašlaik Latvijas Banka veic šā risinājuma izstrādi kopā ar bankām. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu