Dombrovskis: Latvijai krīzes laikā jāpaplašina ienākumu atbalsta saņēmēju loks (11)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis atbild uz žurnālistu jautājumiem pēc tikšanās Ministru prezidentu.
Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis atbild uz žurnālistu jautājumiem pēc tikšanās Ministru prezidentu. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Latvijai Covid-19 radītās krīzes laikā jāpaplašina ienākumu atbalsta saņēmēju loks, aģentūrai LETA atzina Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis, kurš atbild par ekonomiku un finanšu tirgiem.

Pēc Dombrovska teiktā, EK atzinīgi novērtē Latvijas savlaicīgo un efektīvo rīcību vīrusa izplatības ierobežošanai. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka Latvijas gadījumā īpaša uzmanība tiek pievērsta nepieciešamībai atvēlēt veselības nozarei lielākus finanšu un cilvēku resursus, tādējādi stiprinot tās noturību.

Eirokomisārs arī uzsvēra, ka Latvija tiek aicināta paplašināt ienākumu atbalsta saņēmēju loku un stiprināt sociālās drošības tīklu.

No trešdien publicētajām EK rekomendācijām Latvijai izriet, ka krīzes laikā valsts atbalsts sociāli mazāk aizsargātajiem ir nepietiekams.

Tāpat EK ieskatā, zemie nodokļu ieņēmumi ierobežo sociālo programmu finansēšanu, bezdarbnieku vidū ir augsts nabadzības risks.

EK arī atzina, ka Latvijā sociāli vismazāk aizsargātajām grupām ir visaugstākais risks ciest no Covid-19 pandēmijas, kā arī Latvijā ir viens no augstākajiem mājokļu nepieejamības un to pārapdzīvotības rādītājiem Eiropas Savienībā.

EK iesaka Latvijai krīzes laikā palīdzēt darbiniekiem apgūt jaunas prasmes, jo mainās darba tirgus.

Latvija aicināta ieviest plašākus un elastīgākus darba tirgus pasākumus, kas palīdzētu bez darba palikušajiem atgriezties darbā. Mūžizglītības jomā EK iesaka padarīt efektīvākas un pieejamās apmācības, pārapmācības un pārkvalifikāciju.

EK ieskatā, Latvijā ir jāuzlabo digitālās prasmes, jo tikai 43% Latvijas iedzīvotāju tās ir pietiekamas. Tāpat Latvijai ieteikts stiprināt sociālo partneru veiktspēju, lai tie varētu jēgpilni iesaistīties ekonomikas atjaunotnē.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu