Komisija noraida JKP rosinājumu jaunajā Covid-19 likumā aizliegt organizēt azartspēles un izlozes (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Azartspēles. Ilustratīvs attēls.
Azartspēles. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien noraidīja Jaunās konservatīvās partijas (JKP) deputātu priekšlikumu jaunajā Covid-19 izplatības radītā valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas likumā paredzēt aizliegumu rīkot azartspēles un izlozes.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien izskata priekšlikumus jaunajam Covid-19 izplatības radītā valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas likumam.

Vairāki JKP deputāti rosināja likumu papildināt ar normu, kas noteiktu, ka ir aizliegts organizēt azartspēles un izlozes, izņemot interaktīvās azartspēles, skaitļu izlozes un momentloterijas.

Deputāts Krišjānis Feldmans (JKP) pauda viedokli, ka tas ir ļoti svarīgs priekšlikums, jo jāņem vērā gan Covid-19 infekcijas izplatības riski, gan arī iedzīvotāju ekonomiskā stāvokļa pasliktināšanās riski. "Mēs esam saņēmuši daudz uzslavu un pateicības vārdu par azartspēļu aizliegumu pirmajā Covid-19 likumā. Šāda rīcība būtu jāturpina," teica politiķis.

Viņa kolēģis, komisijas loceklis Gatis Eglītis (JKP) norādīja, ka Latvijā ir augsti nabadzības rādītāji, kas varētu būt saistīti arī ar azartspēļu nozari. "Nauda, kas netiek atstāta spēļu automātos, tiek iztērēta kafejnīcās, autoservisos, koncertos. Nauda nāk atpakaļ budžetā. Tas būtu Finanšu ministrijas ierēdņiem jāiemācās," teica Eglītis.

Saeimas Juridiskajā birojā skaidroja, ka piedāvātā norma nav terminēta, norādot, ka būtu jāizvērtē normas samērīgums.

Azartspēļu biznesa asociācijas prezidents Arnis Vērzemnieks uzsvēra, ka jau tagad pastāv virkne ierobežojumu, kas ietekmē spēļu zāļu darbību. Viņš arī norādīja, ka ir izveidojusies nevienlīdzīga situācija, jo netiek rosināts aizliegt interaktīvās azartspēles, skaitļu izlozes un momentloterijas.

Deputāts Vjačeslavs Dombrovskis (S) uzsvēra, ka neesot saprotams, kāpēc JKP ir tik nekonsekventa pozīcija attiecībā uz iedzīvotāju atbalstu kontekstā ar atkarībām. "Jūs tikko nobalsojāt par iespēju šņabi pirkt internetā. Kā tad ir ar šo atkarību?" retoriski vaicāja deputāts.

Politiķis Ēriks Pucens (KPV LV) arī kritizēja JKP nekonsekventās darbības, bieži mainot savu pozīciju, iespējams, atkarībā no partijas reitingiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu