Ražotāji prognozē: lielākais pieprasījums pēc "Jāņu siera" būs nākamnedēļ (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Agnese Gulbe / LETA

Eiropas Savienības (ES) Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā iekļautais "Jāņu siers" arī šogad ir pieejams Latvijas veikalos un lielākais pieprasījums pēc tā prognozējams nākamnedēļ, īsi pirms Līgo svētkiem, pauda aptaujātie ražotāji.

Patlaban "Jāņu sieru" Latvijā ražo seši piena pārstrādātāji, kuri to gatavo pēc senas receptūras, proti, "Rankas piens", "Jaunpils pienotava", piensaimnieku kooperatīvā sabiedrība (PKS) "Straupe", AS "Lazdonas piensaimnieks", lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība "Dundaga" un "Valmieras piens".

Biedrībā "Siera klubs" aģentūrai LETA pauda bažas, vai Latvijas mazumtirdzniecības tīklos "Jāņu siers" šogad ir gana pieejams. Taču aptaujātie ražotāju un tirgotāju pārstāvji aģentūrai LETA apliecināja, ka mazumtirgotāju "Jāņu siera" pasūtījumu apmēri arī šogad kopumā bijuši labi.

"Rankas piens" valdes loceklis Aldis Spalviņš aģentūrai LETA pauda, ka "Jāņu siera" pasūtījumu apmērs arī šogad ir gana liels un to labi ņem. Ir atsevišķi mazumtirgotāji, kas to ļoti labi iepērk, un ir tādi, kas šogad mazāk nekā pērn. Taču kopumā par "Jāņu siera" pasūtījumu apmēru arī šogad nevarot sūdzēties.

Pēc Spalviņa teiktā, lielākais pieprasījums pēc "Jāņu siera" prognozējams īsi pirms Līgo svētkiem, pirmssvētku nedēļā, tāpēc uzņēmums patlaban turpina to intensīvi ražot. Bažās par pandēmijas ietekmi uz iedzīvotāju pirktspēju "Rankas piens" šogad plāno saražot nedaudz mazāk "Jāņu siera" nekā pērn. Taču, ja pieprasījums būs lielāks, uzņēmums centīsies nodrošināt visus pasūtījumus.

Spalviņš pastāstīja, ka pēc senās receptūras gatavotais "Jāņu siers" veikalos pieejams visu gadu. Ir pastāvīgie klienti, kas arī ikdienā ārpus Jāņu laika diezgan daudz iepērk šo produktu. Izteikti mazāks pieprasījums pēc "Jāņu siera" ir īsi pēc 24.jūnija, kad līgotāji ar to jau ir pamielojušies un populārāks kļūst citas zortes - ķimeņu siers.

PKS "Straupe" valdes priekšsēdētājs Imants Balodis aģentūrai LETA teica, ka "Staupes" oriģinālā "Jāņu siera" ražošanas apmēri nav tik lieli kā "Rankas pienam", taču pieprasījums pēc tā mazumtirdzniecībā šogad vērtējams kā augsts. "Būtībā, šo sieru vēl nebijām paspējuši sākt ražot, kad pasūtījumus saņēmām tādā apmērā kā nemaz nespējam to saražot. Vēlākiem pasūtījumiem nācās atteikt, jo mūsu "Jāņu siera" ražošanas jaudas nav tik lielas," zināja teikt Balodis.

Balodis teica, ka "Straupe" šogad uz Līgo svētkiem "Jāņu sieru" iecerējusi saražot iepriekšējā gada līmenī. "Interese par mūsu ražoto "Jāņu sieru" ir, pasūtījumi tika savlaicīgi veikti, un centīsimies tos izpildīt," viņš piebilda. Taču kooperatīvs to ražo visu gadu, lai gan ārpus vasaras saulgriežu laika šī siera pasūtījumu apmēri nav lieli. Jūnijā "Straupe" ik gadu darbā pieņem papildspēkus, kas palīdz nodrošināt šajā laikā pieaugušos "Jāņu siera" pasūtījumu apmērus.

Piena pārstrādātāja "Jaunpils pienotava" valdes priekšsēdētājs Viesturs Krilovs aģentūrai LETA apstiprināja, ka "Jāņu siers" arī šogad ir pieejams iedzīvotājiem. Ja arī kādā veikalā tā nav, tad citā to varot itin labi atrast. Arī "Jaunpils pienotavai" šogad "Jāņu siera" ražošanas apmēri plānoti iepriekšējā gada līmenī. Nākamnedēļ, īsti pirms svētkiem prognozējams lielākais cilvēku pieprasījums pēc "Jāņu siera".

Mazumtirgotāja "Maxima Latvija" komunikācijas vadītāja Liene Dupate-Ugule aģentūrai LETA teica, ka Līgo svētki ir laiks, kad "Jāņu siers" ir īpaši iecienīts, tāpēc pielāgojoties pieprasījumam, šī siera piedāvājumu paplašināts visos "Maxima" veikalos Latvijā. "Maxima" veikalos ir pieejami trīs dažādi "Jāņu sieri" no "Jaunpils pienotavas", "Rankas piena" un "Lazdonas piensaimnieka".

Mazumtirgotāja "Rimi Latvia" sabiedrisko attiecību vadītāja Regīna Ikala aģentūrai LETA pastāstīja, ka "Rimi" veikalos pircējiem šogad uz Jāņiem ir pieejams "Valmieras piens", "Rankas piens" un "Lazdonas piensaimnieks" ražotais oriģinālais siers ar nosaukumu "Jāņu siers", kas ir iekļauts ES Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā.

Jau ziņots, ka Latvijā ražotais produkts ar nosaukumu "Jāņu siers" ir iekļauts Eiropas produktu izlasē - ES pārtikas kvalitātes Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā. Tas ir marķēts ar atpazīstamu logotipu. 

"Jāņu sieram" ir sena, stingrām, nemainīgām gatavošanas tradīcijām un nemainīgu receptūru bagāta vēsture. Tā receptūras pamatā ir biezpiens, olas, piens, ķimenes un sāls.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu