Kariņam Satversmes tiesas spriedums par garantētā minimālā ienākumu līmeņa neatbilstību konstitūcijai nav bijis pārsteigums (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Rīgā netiek izmantots lauksaimnieku un mājražotāju produkcijas ielu tirdzniecības potenciāls, aģentūrai LETA pauda biedrībā "Latvijas lauksaimniecības mežsaimniecības kamera" ("Agrichamber").

Viņa ieskatā tiesa arī norādījusi, ka valstī nav sakārtota sistēma un tā ir ļoti sadrumstalota, proti, kaut kādu pabalstu daļu maksā valsts, kaut kādu daļu pašvaldības. Premjers uzsvēra, ka labklājības ministrei Ramonai Petravičai (KPV LV) ir "fantastiska iespēja sistēmu sakārtot". Kariņš norādīja, ka patlaban tiek gaidīts, kad ministre nāks uz valdību un iepazīstinās ar priekšlikumiem.

"Manuprāt, mēs varēsim sakārtot šo sistēmu. Ja paskatās, tad šī valdība ir veikusi finanšu pārraudzības kapitālo remontu un mēs saņēmām labu kredītreitingu. Tāpat mēs panācām Administratīvi teritoriālās reformas īstenošanu. Arī GMI līmenis būs viena daļa no reformām," sacīja Kariņš.

Tāpat viņš pauda pārliecību, ka valdība atbalstīs ministres piedāvājumu un piešķirs finanšu līdzekļus sistēmas sakārtošanai.

LETA jau vēstīja, ka ST atzinusi, ka garantētais minimālais ienākumu līmenis neatbilst Satversmei.

Tiesa secināja, ka likumdevējs nav izlēmis būtiskākos ar GMI saistītos jautājums, tostarp kādām pamatvajadzībām tas tiek izmaksāts, kā arī nav izstrādāta GMI līmeņa noteikšanas metode.

Ņemot vērā ekonomiskos faktorus un citus apsvērumus, ST nolēma, ka apstrīdētā norma atzīstama par spēkā neesošu no 2021.gada 1.janvāra.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu